Okosan segíteni
Hírek
2022. márc. 3.

Okosan segíteni

Szervezetten folyik az ukrajnai menekültek segítése Ózdon. Többen adományokkal és pénzzel is támogatják őket. A magánszemélyek általi befogadás azonban kockázatokat rejthet magában.

Óriási összefogásról tettek ismét tanúbizonyságot az ózdiak, akik számos alkalommal álltak már jó ügyek mellé. Többször is beszámoltunk arról, hogy helyi vállalkozók, intézmények, magánszemélyek és politikai pártok is nagy erőkkel kívánnak segíteni az Ukrajnából menekülő embereken. A támogatási akció eredményeként nagy mennyiségű tartós élelmiszert, tisztálkodószereket, gyógyszereket és pénzt is összegyűjtöttek.
 
„Az ózdi emberek segítőkészek és szívükön viselik másoknak a sorsát, az üldözötteknek a sorsát. Azonban arra szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét és óva intek mindenkit attól, hogy magánszemélyként menekülteket fogadjon be, hiszen a menekültek között lehetnek olyanok, akik akár bűnügyi, akár egészségügyi kockázatot is magukban hordozhatnak. Ha valaki magánszemélyként akar rajtuk szállásadással segíteni, az előre nem látható dolgokat is eredményezhet. Szeretnék mindenkit biztosítani arról, hogy a városban található segélyszervezetek dolgoznak, segítenek a menekülteken akár szállásadással, akár a csomagok eljuttatásával” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A polgármester hozzátette, hogy Ózd Város Önkormányzata folyamatos kapcsolatot tart fenn a Belügyminisztériummal és irányított keretek közt kívánnak segítséget nyújtani. Azok, akik valamilyen formában támogatnák a menekülteket, keressék a segélyszervezeteket, hiszen az adományok elosztása tekintetében ők azok, akik rendelkeznek az ehhez szükséges infrastruktúrával. Elszállásolás és egyéb ellátás kapcsán például a megnyitás előtt álló Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Ózdi Új Esély Központ épületében eddig tizenkét főt szállásoltak el. Természetesen a mai kormányinfón is szóba került a háborús konfliktus és annak következményei. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról, hogy a Kormány milyen intézkedéseket foganatosított a kialakult helyzetben.

„Fontos a humanitárius segítségnyújtás. Az elmúlt napokban több civil akció is indult. A Kormány igyekszik támogatni és koordinálni ezeket, illetve maga is hozzájárul a humanitárius segítségnyújtáshoz. A feladat az, hogy mindenkihez eljusson az, amire a legnagyobb szüksége van. A szállás, az orvosi ellátás, vagy éppen az adminisztratív ügyintézés. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kijelölte a menekültek elhelyezésére szolgáló szálláshelyeket, és koordinálja a fővárosba érkező menekültek elosztását is” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Elhangzott továbbá, hogy Magyarország folyamatos belépést biztosít a menekültek számára. Az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, továbbá a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felkészült arra, hogy a megnövekedett feladatokat is el tudja látni. A tegnapi adatok szerint a háború kitörése óta mintegy százhúsz ezer ember lépett át a magyar-ukrán határon.