Páratlan szépség
Egyház
2022. febr. 16.

Páratlan szépség

A páros élet páratlan szépségeiről tartott előadást Makkai László pasztorálpszichológus az Ózdi Görögkatolikus Parókián. A gyülekezet egy imaösvényt is készített a pároknak a templomban.

Az Ózdi Görögkatolikus Parókia immár hatodik éve csatlakozik a Házasság Hete programsorozathoz. Ez a világ huszonegy országában jelen lévő esemény, amelyet civilek indítottak el, az egyházak pedig csatlakoztak hozzá, mert megtalálták a maguk szerepét, küldetését benne. Bodnár Dániel parókus elmondása alapján sokaknak nehéz úgy beosztani az idejüket, hogy részt tudjanak venni egy-egy ilyen alkalmon, így a kedvükért létrehoztak a templom falain belül egy imaösvényt. Ezen akár a házaspárok, akár a nagy nap előtt állók is végig sétálhatnak.

„Ha elindulunk a templomunkban, akkor különböző feladatokat fogunk majd találni, ahol különböző kérdésekre kell majd választ adnunk. Különböző hétköznapi eszközök, egy egyszerű kavics, homok, egy gyertya vagy egy egyszerű papír segít bennünket, hogy elmélyítsük azt az üzenetet, ami az adott állomáson van. Akár a család fontossága, akár a megbocsátásnak a fontossága, akár pedig az új közösségnek a megtapasztalása, amit az ember megél egy házasságban” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Makkai László görögkatolikus lelkész, pasztorálpszichológus már negyedik alkalommal látogatott városunkba a programsorozat keretein belül. Minden évben más előadással készül. Témája idén a páros élet páratlan szépségei címet kapta.

„Itt arra próbálok rávilágítani, hogy a házasságnak valóban megvannak a nagyon szép értékei, megvannak azok a pontjai, ami miatt érdemes akár a fiataloknak elköteleződni a házasságkötés mellett. Mindenféle kutatás és mérés azt prognosztizálja, hogy azok a személyek, akik párkapcsolatban élnek, tartós párkapcsolatban élnek, mondhatni azt, hogy szentségi házasságban élnek, sokkal stabilabb a kapcsolatuk, sokkal biztosabban vállalnak gyermeket, kiegyensúlyozottabban élik az életüket, hiszen van társuk” - fogalmazott Makkai László, görögkatolikus lelkész, pasztorálpszichológus.

Fontosnak tartotta továbbá, hogy kitérjen a gender ideológiára, ami elmondása szerint a mai kor nehézsége, mert zavart okozhat az emberek életében. Kiemelte, hogy Magyarország alaptörvényében az anya a nő, az apa pedig a férfi, ami nagyon fontos üzenete nem csak hazánknak, de Európának is. Az előadás után a megjelentek feltehették kérdéseiket, ami mindig jó visszajelzés a lelkész számára. A felvetéseket közösen is átbeszélték.