Végre megtisztítják
Város
2022. febr. 11.

Végre megtisztítják

Rendeződik a Hangony-patak medrének állapota. Hosszas levelezés után a vízügyi igazgatóság szakemberei kivonultak a területre és elkezdték a kotrási munkálatokat.

A szentsimoniak egyik legfontosabb kérése volt a terület képviselője felé a Hangony-patak medrének rendezése. A vízügyi igazgatóságot levélben és személyesen is számtalanszor felkeresték az ügyben. A munkálatokat megelőzően több szakértőt is küldtek, akik felmérték a terepet. Az általuk elkészített értékelések pedig arról szóltak, hogy már igen nagy szükség van a tisztításra. Mégsem történt semmi hosszú hónapokon keresztül. A visszajelzésekben a járványhelyzetre, valamint forráshiányra is hivatkoztak. Már aláírásgyűjtés is indult az ügyben.

„Az itt élő emberek aláírták a kérelmet, hogy igen sürgősen próbáljunk már tenni valamit. Az aláíróíveket újra felküldtem az igazgatóságnak, akik azt az ígéretet tették tették, most ez sorra fog kerülni. De ősszel megint nem került sorra. Idén pedig megint írtam egy levelet január elején, hogy szeretnénk most már, hogy ha valóban történne valami, és vissza is írták, hogy igen most már neki kezdenek” - mondta Kellóné Mezőtúri Márta, területi képviselő.

A lakosok és a területi képviselő kitartásának eredményeként végre megjelentek a munkagépek a területen. Ugyanis az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság idei feladattervében már az elsők közt szerepelt a munkálatok elvégzése. A Hangony-patak több évtizede nem volt kikotorva. Az itt élők közül van aki, úgy emlékszik harminc, de akad olyan is, aki azt mondja ötven éve nem volt rendezve ez a terület. Ez idő alatt szinte teljesen benőtte a nád, a növényzet, sőt fák is ágaskodtak ki a patakmederből. Ráadásul illetéktelenek egyéb nem oda való szemetet is felhalmoztak benne, amely a víz folyását akadályozta. A gazdálkodóknak is fontos volt, hogy végre történjen előrelépés.

„Ez abból a szempontból is fontos, hogy a helyben lakó gazdálkodók a belvízzel rengeteget küzdenek itt, mert ez egy mély fekvésű terület. A parókiának is sikerült a felújítását megkezdeni, aminek a pincéje szintén erőteljesen el volt vizesedve, és emiatt a falak is vizesedtek. Ha a Hangony-pataknak a vízszintje egy méterrel lejjebb fog kerülni, akkor egy fél, vagy egy éven belül a talajvíz is egy méterrel minimum lejjebb fog kerülni és ez a gazdálkodást, a kaszálásokat megkönnyíti, és esetlegesen a Hangony-patakhoz közel lakóknak a pincéből a víz eltűnését is elő fogja segíteni” - emelte ki Barta László.

A vízügyi hatóság dolgozói két géppel kezdtek neki a tereprendezésnek a közelmúltban. Az egyik a Bolyki temető irányába halad, míg a másik Hangony felé tevékenykedik. Legalább egy méterrel lejjebb viszik a vízszintet. 2,2 kilométeres szakaszon teszik szabaddá a víz útját. A tervek szerint napokon belül befejezik a munkálatokat.