Sikeres év
Egészség
2021. dec. 29.

Sikeres év

Az év utolsó véradását tartották ma a Civil Házban. Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt ózdi képviselői által szervezett jótékony célú eseményre ezúttal is várták az érdeklődőket.

Te adod? címmel rendezték meg az idei év utolsó véradását, amelynek ezúttal is a Civil Ház adott otthont. Az eseményre előzetesen mintegy ötvenen jelentkeztek, ám az eddigi tapasztalatok szerint ilyenkor ennél jóval többen érkeznek. Az érdeklődés nagyságát az is mutatta, hogy a regisztráltak nagy része már délelőtt megjelent a helyszínen.

„Azért tartom különösen fontosnak, mert 0 Rh negatív a vércsoportom. Tudjuk, hogy ez sokak számára értékes vércsoport. Önzőség lenne részemről, ha nem jönnék el. Minden adandó alkalommal, amikor csak lehet, jövök. Nyilván van, amikor nem megyek át a rostán, hogyha megcsíp egy kullancs, mert erdőben dolgozom, de tulajdonképpen már legalább húsz alkalommal adtam vért” - fogalmazott Grédics László.

A sorban állók közt olyanok is voltak, akik már több, mint ötvenszer segítettek ily módon. Elmondható továbbá, hogy a megjelentek nagy részének családtagjai, ismerősei is a véradók táborát erősítik.

„Fontosnak tartom, hogy ezzel is életeket mentsünk. Az embernek is jól esik, ha cserélődik a vére - nyilatkozta Kovács József.

Szalmás Zsolt már 1986 óta donor. Ő ezúttal irányított véradás miatt érkezett a Civil Házba.

„Elvileg huszonhétszeres véradó vagyok. Amíg nem volt országos rendszer, addig is adtam vért, úgyhogy valószínűleg ez több” - mondta Szalmás Zsolt.  

A korábbi véradások alkalmával a résztvevők már megszokták, hogy ilyenkor sosem távoznak üres kézzel. A donorok most csokoládét és sört kaptak a szervezőktől. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az év utolsó hónapjában az emberek adakozóbbak. Ám összességében az egész idei év sikeresnek mondható.

„A véradásokon résztvevők száma idén nem változott annak ellenére sem, hogy pandémiás időszakot élünk. Szinte ugyanazokat a véradó számokat tudtuk produkálni. Volt azonban, ami egészen kiemelkedő véradás volt, aminek nagyon szoktunk örülni. Reméljük, hogy a jövő évben ez még kiemelkedőbb lesz és tudjuk hozni a maximumot” - emelte ki Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsot Területi Szervezetének területi munkatársa.

Az év ugyan hamarosan lezárul, ám a véradások jövőre is folytatódnak. A szervezők a már eddig megszokott menetrend szerint minden hónap utolsó szerdáján várják majd a donorokat a Civil Házba. A tervek szerint a jellemzően déltől, délután öt óráig tartó eseményeket további egy órával szeretnék meghosszabbítani.