Járványos időszak
Egészség
2021. dec. 16.

Járványos időszak

5298 az új koronavírus-fertőzött és elhunyt 144 többségében idős, krónikus beteg. A pozitív tapasztalatok miatt a kormány ismét oltási akció indított mától egészen szombatig.

Bár valamelyest csökkent a megbetegedések száma a korábbi időszakhoz viszonyítva, még így is sok új fertőzöttet regisztrálnak a negyedik hullámban. Az elmúlt 24 órában például 5298 új covidost jegyeztek fel. Elhunyt 144 többségében idős, krónikus beteg. A járvány kezdete óta összesen 1 213 318 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 6109 koronavírusos embert ápolnak kórházban, közülük 542-en vannak lélegeztetőgépen. A kormány pedig további oltási akciókat szervez.

„Az oltási akcióhetek sikerére és az omikron vírus magyarországi megjelenésére tekintettel újabb oltási akció indul december 16. csütörtök és december 18. szombat között a kórházi oltópontokon. Ezúttal is előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval fel lehet venni akár az első, akár az elmaradt második, akár a megerősítő harmadik oltást. Az oltási akció keretében továbbra is 101 kórházban lesz oltás” - áll a koronavirus.gov.hu tájékoztatójában.

Az akcióban csak a 12 év felettieket immunizálják a kórházi oltópontokon pénteken 14 és 18 óra között, míg szombaton 10-től 18 óráig. A gyermekeket 77 kórházban és a házi gyermekorvosoknál vakcinázzák. A szülők számára folyamatosan nyitva van a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap. Oda azok tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették. A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni. Minden 5-11 év közötti fiatal immunizálható, ha a gondviselő kéri, és a vakcinának nincs ellenjavallata, például akut, lázas betegség. A második adag a gyermekeknél is 3 héttel esedékes az első dózis után. A témával kapcsolatban megkérdeztük a helyieket is.

„A magam részéről én úgy gondolom, hogy én be vagyok oltva, de ahhoz, hogy meg legyen Magyarországon az átoltottság és a gyerekekhez nyúlnak, ezért számomra ez nem elfogadható. Most azért kell-e beoltatni a gyermeket, mert féltem vagy azért, hogy meglegyen az átoltottság. Az két különböző dolog” - mondta Berki László.

„Én teljesen jó dolognak tartom, hogy már a fiatalokat is elkezdtük oltani. Szerintem ez egy jó dolog” - nyilatkozta Lázár László.

„Nagyon jó az oltás, mert immunizálja az embereket. Nagyon jól tudták, amikor ezt elindították, hogy milyen következményei lesznek. Föl is készültek rá, ezért volt az, hogy először az időseket és a krónikus betegeket oltották. Számítottak arra, hogy ennek ilyen hatása lesz. Amikor a szervezet immunizálódik, akkor az meg is viseli a szervezetet” - emelte ki Almási Béla.

A beoltottak száma egyébként 6 200 040 fő, közülük 5 914 603-en már a második adagot is megkapták, 3 043 950 pedig már a harmadik dózist vették fel.

Kép forrása: internet.