Ízelítő a légóból
Város
2021. dec. 8.

Ízelítő a légóból

December 20-án látható először az Ív úti légópince. Ennek során a LégÓzd nevet viselő létesítmény egy részét tekinthetik meg az érdeklődők. Regisztrálni péntektől lehet.

Mikrobusszal szállították az Ív úti légópincébe azokat a kiállítási tárgyakat, amelyek hamarosan megtekinthetők lesznek. Ma délelőtt többek között már a légvédelmi sziréna is az objektum falai közé került. A munkálatokat az Ózdi Muzeális Gyűjtemény dolgozói már több mint egy hónapja végzik. A pályázati keretből felújított létesítmény iránt folyamatos az érdeklődés. Sokan pedig egyéni felajánlásokat is tettek, aminek köszönhetően további eszközökkel gyarapodhatott a leendő tárlat. A munkálatok jól haladnak, ezért az ózdiak az állandó kiállítás egy részét hamarosan megtekinthetik.

„Egy művelődéssel foglalkozó cég életében mindig nagy dolog az, ha megnyithat egy új attrakciót. A teljes objektum, tehát a légópince majd jövőre nyílik csak meg, de mindenképpen úgy gondoltuk, hogy már az idén megmutatjuk az ózdiaknak, hogy mit láthatnak majd itt a légóban. Már az első napon lehetősége lesz a nagyközönségnek is ellátogatni ide. Óránként indítunk majd csoportokat” - mondta Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője.

Az eszközök egy része jelenleg még zsákokban, vagy dobozokban van. Azonban a LégÓzd egyes helyiségeiben már több, speciális öltözéket és gázálarcot viselő baba is a helyére került. Korábban beszámoltunk róla, hogy egy soproni magángyűjtőtől nagyobb mennyiségű relikvia érkezett városunkba. A komplex eszköztár több olyan, polgári védelemmel és légoltalommal kapcsolatos elemet is magában foglal, amelyek országos viszonylatban is egyedülállónak számítanak. A leendő tárlat törzsanyagát képező kellékekkel kapcsolatban pozitívum, hogy nagy részük működőképes állapotban van. Ezek közt híradástechnikai- és orvosi eszközök, sugárzás- és légsebességmérő műszerek, továbbá egy hordozható újszülött mentő készülék is megtalálható.

„Itt egy olyan kiállítási egységet hoztunk létre a kollégákkal, a múzeum csapatával, ahol bepillantást tudunk nyújtani a honi polgárvédelembe, illetve a légópince főbb belső tereit meg tudjuk mutatni. Itt igazából olyan szakaszokat villantunk fel, amelyek jellemzőek voltak erre a védekezési területre, és így mindenki átérezheti véleményünk szerint, amit annak idején, a két világháború közötti időszakban rendszeresen és módszeresen biztosítottak a polgárok számára” - emelte ki Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője.

A létesítmény jellegéből adódóan speciális klímával rendelkezik, ami miatt páramentesítő eszközöket is be kellett szerezni. Ezek azon túl, hogy biztosítják a látogatók komfortérzetét, a műtárgyvédelemben is fontos szerepet játszanak. A LégÓzd több lesz mint egy hagyományos kiállítás, hiszen az a későbbiekben interaktív elemekkel, múzeumpedagógiával és élményprogramokkal is kiegészül majd. Akik december 20-án szeretnének ízelítőt kapni a tárlatból, azok december 10-től az Ózdi Kommunikációs és Nonprofit Kft. hivatalos elérhetőségein jelezhetik részvételi szándékukat. Fontos, hogy a kialakítás munkálatai ezt követően tovább folytatódnak. Ám ezzel párhuzamosan január elejétől, előzetes bejelentkezést követően a kiállítás látogatható.