Jó szerencsét!
Kultúra
2021. dec. 5.

Jó szerencsét!

Az Ősök-bányász hősök című országos pályázat eredményhirdetését tartották meg a Digitális Erőműben. Az eseményen több ózdi diákot is elismertek.

Kitartás, egymásra figyelés, munkabírás, felelősségteljes együttélés. Ezekkel a szavakkal jellemezte a bányász múlthoz kapcsolódó hagyományokat Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár az Ősök-bányász hősök című pályázat eredményhirdetésén. Beszédében kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár épületében mintegy kétszáz pályaművet állítottak ki, amelyek az ország több pontjáról érkeztek. Ezek közt a témához kapcsolódó rajzok, bányászati hagyományokról szóló írások és családfakutatások is megtalálhatók. A Digitális Erőműben megtartott programot Szent Borbála napján szervezték meg. Ő ugyanis a bányászok védőszentje. Az eseményen Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is megosztotta gondolatait a résztvevőkkel.  

„Sosem szabad elfelejtenünk, hogy ez egy olyan szakma, amely bátorságot, helytállást, erőfeszítést és kellő közösségi szellemet is feltételez, hiszen a bányász sosem egyedül ment le a tárnába. Mindig csapatban mentek le, akik egymás életéért is feleltek, és ha más nem, a közösséget ez nagyon szorossá kovácsolta” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A beszédeket követően az eredmények kihirdetése következett. Ennek keretében a fiatalok emléklapokat és ajándékokat vehettek át. A sikeresen pályázók közt azonban voltak olyanok, akik munkájuk elismeréseként egy-egy kerékpárral térhettek haza. Így több ózdi diák is.

„A nagypapám édesapja és az ő apja is bányász volt, és róluk írtam egy fogalmazást. Beleírtam a bányamentők történetét, és papának a karrierjét. Azt, hogy innen indult el és itt fejezte be. Ezen kívül még dédapámról tettünk bele képet, és róla is írtunk egy-két gondolatot” - nyilatkozta Mustos Tamás, a Vasvár Úti Általános Iskola diákja.

Az eseményen persze nemcsak helyi, hanem városunkon kívüli oktatási intézményekből, így többek között Rudabányáról is érkeztek diákok. Több, bányász felmenőkkel is rendelkező fiatal elmondta, hogy tisztelettel tekint erre a szakmára és azokra, akik ebben dolgoztak.

„Azt gondolom róluk, hogy nehéz munkájuk lehetett, és hogy hasznosak az emberiségnek. Szenet, vasat bányásztak, amit a mai világban is használnak” - fogalmazott Folyami Bálint, a kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Árpád Fejedelem Tagiskolájának diákja.

Az esemény végén a sikeres pályázókkal egy közös fotó is készült. A szervezők pedig egy kis harapnivalóval is megvendégelték a résztvevőket.