Megújult támfal
Város
2021. nov. 29.

Megújult támfal

Megtörtént a Lomb úti támfal műszaki átadása. A munkálatoknak köszönhetően a kőfal egy szakaszát teljesen újraépítették, felette mintegy ötven méternyi járdát aszfaltoztak le.

Végleges formát öltött a Lomb úti támfal és környezete, így a Gyár úti temető felé vezető útszakaszt már zavartalanul használhatják az erre közlekedők. Ma délelőtt pedig a műszaki átadás is megtörtént. A probléma még korábban jelentkezett a mintegy ötven éves kőfalon, amikor azon az esőzések hatására egy lyuk keletkezett, és a nagy méretű kövek több helyen is kiestek. Ezen kívül a felette futó járda is sérült, amelynek használata már veszélyessé vált. Idén azonban egy sikeres pályázatnak köszönhetően a probléma megoldódott.

„Tavaly egy nagy esőzés hatására sajnos itt a Lomb úti támfal beomlott. Az önkormányzatunk sikerrel pályázott vis maior keretre, aminek köszönhetően elnyertük azt a támogatást, amiből a helyreállítás megtörténhetett. Ez mostanra lett teljesen kész, így a műszaki átadás-átvétel is megtörténik, és most már biztonságban parkolhatnak az autók mellette” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A munkálatokat több ütemben végezték a kivitelező cég szakemberei, akik a támfalat zsalukőből mintegy tizenöt méternyi szakaszon teljesen újraépítették.

„Magyarország kormányának és az önkormányzat saját forrásának köszönhetően a mögöttünk látható támfalat sikerült megújítanunk, és a fölötte lévő járdát is a kivitelező segítségével teljeskörűen fel tudtuk újítani. Szélesítésre került itt az út, így részben a parkolási gondokat is sikerült orvosolnunk és bízom benne, hogy a jövőben a városi költségvetés meg fogja azt engedni, hogy a teljes támfalat hasonló módon újítsuk fel. Ezzel is enyhítve az itteni parkolási gondokat” - nyilatkozta dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.  

A megújult járdára egy vízelvezető is került. A kőfalból kiálló nagyobb cső ennek folytatása. A mellette elhelyezkedő kisebb átmérőjűek pedig az úgynevezett szivárgó víz kivezetésére szolgálnak. Ezekkel a megoldásokkal elkerülhető, hogy a támfalat újra alámossa a csapadékvíz. A munkálatok kezdetén ideiglenesen kihelyezett megállni tilos tábla hamarosan visszakerül eredeti helyére.