Vérüket adták
Egészség
2021. nov. 26.

Vérüket adták

Megtartotta szokásos véradó ünnepségét a Magyar Vöröskereszt ózdi szervezete. Ennek során azokat tüntették ki, akik már legalább huszonötször segítettek embertársaikon.

Berki Alex, az ÓMI Zenés Színház tagjának produkciója is elhangzott az idei véradó ünnepségen. A Civil Házban megtartott eseményen Grubert Roland a Magyar Vöröskereszt Borsod megyei igazgatója is részt vett.

„Akkor mondhatjuk biztonságban a haza várellátást, ha a lakosság 4-5 százaléka rendszeres véradó, az országos átlagok szerint. Ezt megyénkben majdnem elérjük. Nyilván a Borsod megyei nagyvárosok, így Ózd is aktívabban kiveszi részt a véradásból, hiszen itt vannak azok a nagy cégek, ahová kiszállásos véradásokat szervezünk, illetve ezek a városi megmozdulások, melyeket a Civil Házban tartunk rendre sikeresek” - mondta Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod, Heves és Nógrád megyei igazgatója.

Ebben az esztendőben is számos elismerést adtak át. Ez jól mutatja, hogy a helyiek mennyire aktívak, ha a vérük felajánlásáról van szó. Ezeken az eseményeken azokat díjazzák, akik legalább huszonöt alkalommal segítettek embertársaikon.

„Nagyon fontos, hogy Magyarországon a véradás önkéntes és anonim módon történik. Ez egy olyan tevékenység, ami nagyon fontos, mert sehogyan nem tudjuk még az emberi vért pótolni, csak az önkéntesek segítségével. Ez hihetetlenül nagy tett, hogy valaki önkéntesen nyújtja a karját szúrásra és a vérét adja azért, hogy embertársain segítsen” - fogalmazott dr. Vámos Henrietta, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnökhelyettese.

Az általunk megkérdezettek két pozitív hozadékát is megemlítették a véradásnak. Egyfelől természetesen a segítő szándék a legfontosabb, ám az egészségügyi szempontok sem elhanyagolhatóak.

„Ez most a huszonötödik, de a katonaságnál is voltam előtte. Meg is könnyebbülök tőle, és jó érzés segíteni másnak, ha baj van. Ez a legfontosabb. Jó látni az sms-t, hogy felhasználták a véremet” - nyilatkozta Czene István, jubiláló véradó.  

A program végén a szervezők vacsorára várták a megjelenteket. A két ünnep között pedig megtartják majd a szokásosnak mondható véradásukat, ahol minden adakozni vágyót szeretettel látnak majd.