A legkisebb hősök
Város
2021. nov. 18.

A legkisebb hősök

Idén is csatlakozott Ózd a Koraszülöttek Világnapjához. Ennek tiszteletére az Olvasó épületét tegnap este lila fénnyel világították meg. Ez ugyanis a koraszülött kisbabák színe.

November 17-ét 2011 óta ünnepeljük a Koraszülöttek Világnapjaként. Azok az édesanyák, akiknek a vártnál korábban érkezett a babájuk, nem erre készültek, ezért érthető módon megijednek, és tanácstalanok. Az újszülött gyógyászat gyors fejlődésének köszönhetően ma már jó eséllyel indulnak az egészen kis súlyú csöppségek is. Évente körülbelül 8 ezer kisbaba érkezik idő előtt, vagyis Magyarországon minden tizedik család érintett. A Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke ma telefonon azt nyilatkozta, hogy amikor 2007-ben világra hozta várandóssága 26. hetében kislányát, akkor semmilyen kapaszkodója, segítsége nem volt. Ezért hozták létre az egyesületet, amelynek legfontosabb üzenete az, hogy sorstársai nincsenek egyedül.

„Mikor maga a koraszülés megtörténik a család, a szülőpár egy légüres térbe zuhan, hiszen senki nem arra számít, hogy a várandósága jóval korábban véget ér, mint a terminus vége. Egy információ hiányba kerülnek gyakorlatilag. Amiben mi tudunk segíteni első lépésként az, hogy ezeket az információkat átadjuk. Mi történik velük? Hol vannak? Milyen osztályon vannak? Mi történik a gyermekükkel? Mik azok a gépek, amik körülveszik őket? Mik azok a latin nevek, milyen betegségek fordulhatnak elő?” - emelte ki Földvári Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke.

Van egy kiadványuk is Pici füzet elnevezéssel, amely a koraszülött osztályokon elérhető, ebből számos kérdésre választ kaphatnak az érintettek. Papp Edit, a Koraszülöttek Országos Egyesületének ózdi összekötője ezután is várja a támogatókat, akik a közösségi oldalán privát levélben vehetik fel vele a kapcsolatot.

„Nagyon szeretném, ha ez a kezdeményezés tovább folytatódna, szeretném ha nemcsak lila fénnyel lennének megvilágítva az épületek, hanem a fonal adományozás is működne. Idén kimaradt a járványhelyzet miatt, de jövőre szeretném tovább folytatni. Valamint nemcsak fonalakat szeretnék gyűjteni, hanem keresem azokat az ózdi hölgyeket, akik szeretnek és tudnak horgolni, hogy esetleg besegítenének a legkisebb hősöknek szabályos korip horgolással. Mindent adunk hozzá, leírást, segítséget, tömőanyagot és fonalat is. A szakértelmükre és segítségükre van szükségünk, hogy minden koraszülött baba kapjon egy ilyen pici koripot” - nyilatkozta Papp Edit, a Koraszülöttek Országos Egyesületének helyi összekötője.

A kötött játék az inkubátorban a koraszülött baba első barátja, ugyanis a csápok kialakítása a köldökzsinórra emlékeztet, és ennek fogásával a baba megnyugszik, nem a fontos csöveket, szenzorokat ragadja meg. Városunk idén már ötödik alkalommal csatlakozott a színezzük lilára elnevezésű kezdeményezéshez. Így tegnap este az Olvasó épülete is ilyen színben volt megvilágítva a Koraszülöttek Világnapja tiszteletére. Ezzel is felhívva a figyelmet a koraszülés problémájára és aktuális kérdéseire.