Testületi döntések
Önkormányzat
2021. okt. 28.

Testületi döntések

A 2021. évi költségvetés módosításáról döntött a képviselő-testület. Egyebek mellett szó esett az óvodák összevonásáról és az aszfaltozási munkák kiegészítéséről is.

Egy bejelentéssel indult a ma délelőtti képviselő-testületi-ülés, ugyanis Összefogás képviselői csoport néven frakció alakult Kiss Sándor, Angyal Béla, Kellóné Mezőtúri Márta és Garami György részvételével. Döntést a grémium tagjai első körben az idei esztendőre vonatkozó költségvetés módosításáról hoztak.

„Ebben az esztendőben nagyon sok változás történt a költségvetésben, hiszen év elején még teljesen más számadatok alapján tudtunk tervezni. Már az év közbeni első módosításnál sok mindent ki kellett igazítani, hiszen változások történtek. Többek között az adóelvonást a kormány visszaadta az önkormányzat részére. Tehát ilyen szempontból kiesésünk nem történt. Köszönjük Magyarország Kormányának, hogy észrevette, hogy az önkormányzat működését jelentősen megnehezítenék ezzel az elvonással, és visszapótolták számunkra. Emellett az adóbevételeink is a vártnál sokkal jobban alakultak” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A módosítás egyébként a bizottsági ülésen elhangzott javaslat alapján tartalmaz egy 11 millió forintos forrást a sportcsarnok esőelvezetőjére, valamint 2 millió forintot az állategészségügyi telep korszerűsítésére is. A polgármester hozzátette, hogy amellett, hogy ezzel a döntéssel az intézmények működését biztosítják, több mint 320 millió forintos tartalékkeretet is tudnak képezni. Ezt követően elfogadták a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának és a Közbeszerzési Szabályzat módosítását is, majd a városi aszfaltozással kapcsolatos rendelet tárgyalása következett. Ennek értelmében összenyitják a Vasvár utat és a Venczel téri parkolót, valamint a Táncsics-telepen is munkálatok folynak majd.

„Ez egy korrekció, amit ezúton is köszönök, hogy sikerült még az előterjesztésbe ezt belerakni. Senkinek nem lett volna az érdeke, hogy a teljes körű aszfaltozásból egy 70 négyzetméteres rész kimaradjon, ami eredetileg nem került bele, és többszöri területbejárásnak köszönhetően sikerült erre a problémára felhívni a figyelmet. Én magát az eljárásrendet, ami ennek az útfelújítási keretnek a felosztását jellemezte azt üdvözlöm. Az, hogy a területi képviselőknek lehetőségük volt, hogy ők maguk adjanak javaslatot, hogy mely utak kerüljenek felújításra, azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó gyakorlat” - tette hozzá dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Ezután az Ózdi Városi Óvodák összevonásával kapcsolatban tanácskoztak az alapdokumentumok jóváhagyásról és a működésükhöz szükséges dolgok kezelésbe adásáról, valamint Juhász Tamásné vezetői feladattal való megbízásáról is. Döntöttek a Környezetvédelmi Intézkedési Tervhez tartozó keret felosztásáról. Az Ózdinvest kezelésbe adták a volt munkaügyi épületét, valamint az Ózdi Városüzemeltetési intézmény 2020. évi pénzügyi és szakmai tevékenységéről és közfoglalkoztatási programjáról is hallhattak beszámolót. A jelenlévők figyelmét Halász Sándor az Ózdi Távhő Kft. vezetője hívta fel a drasztikus energiaár emelkedésre, valamint arra, hogy a piaci folyamatok miatt már olyan város is volt, ahol a szolgáltató visszaadta a működési engedélyét.

„2020-2021-ben 4,099 forintért vettük a kilowattóráját, ez 1538 forint per gigajoulenak felel meg. Az idén már 9,252 forintért volt egy kilowattóra, amely átszámolva 2847 forint per gigajoule. A hatósági ár amit kiszámlázunk az 2713 forint, tehát még a gáz árának költségeit sem fedezi” - hangsúlyozta Halász Sándor, az Ózdi Távhő Kft. ügyvezetője.

Az egyebek napirendi pontban Fidrus Péter polgármesteri referens egy olyan komplex ebivartalanítási program képét vázolta fel, ami nagymértékben csökkentené a kóbor kutyák számát. Ehhez a jogi háttér áttekintését kérte az illetékesektől.