Évente közel ötezer tonna zöldhulladékot komposztálnak Ózdon.

Évente ötezer tonna zöldhulladékot komposztálnak az Ózdi Városüzemeltető Intézmény Kovács-Hagyó Gyula úton található komposztáló telephelyén.

Gépi rosta zúg az Ózdi Városüzemeltető Intézmény Kovács-Hagyó Gyula úton található komposztáló telephelyén. Évente közel ötezer tonna zöldhulladékot szállítanak be, mely főleg falevelekből, levágott fűből és gallyakból áll.

„ A város gondozása alatt álló zöldterületekről ide szállítódnak be a fás, illetve zöld növényi hulladékok. Ezekből előválogatás után prizmákat építünk. Ezeket a prizmákat a forgatógép nagyságára építjük. Ez azért fontos, mert a komposztálás az egy aerob folyamat, ezáltal oxigénre van szükség. Ezt forgatással, illetve nedvesítéssel érjük el. A prizmákat folyamatosan monitoringozzuk. Az ellenőrzés végeztével pedig rostáljuk. A kész komposztot pedig kijuttatjuk a város területére.” - mondta Tengely Péter, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény telepvezetője

A komposztálás az egyik leghatékonyabb biológiai hulladékkezelési eljárás. Abban különbözik a természetes talajképződéstől, hogy ez egy általunk irányított folyamat. A telephelyen jelenleg hat prizma működik, melyeket folyamatosan nedvesítenek és átforgatnak. A szakemberek méréssel ellenőrzik a bomlást.

„ Az itt elkészült komposztot a város közigazgatási területére juttatjuk vissza. A virágoskertekbe, illetve az intézményünkhöz tartozó kertészetekbe. Ide tartozik a Győzelem úti kertészet, illetve a gyógynövénykertészet, de viszünk például a Drótos-tetőre is belőle.” - nyilatkozta Csernus Noémi, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ágazatvezetője

Az ózdi telephelyen megtermelt komposzt éves mennyisége közel kétszázötven tonna. A sötétbarna, földszerű, magas humusz-tartalmú anyag talajjavító hatású. A visszaforgatás nagyban segíti az ökológiai egyensúly fenntartását.

(forrás)