A derítőbe dobták a kölyökkutyát és sorsára hagyták – Felfüggesztett börtön az állatkínzóknak
Hírek
2024. júl. 12.

A derítőbe dobták a kölyökkutyát és sorsára hagyták – Felfüggesztett börtön az állatkínzóknak

Felfüggesztett börtönt kapott az a két nő, akik még június elején dobtak a derítőbe egy két hónap körüli kölyökkutyát Somsályon. Az ügyészség állatkínzás miatt emelt vádat.

Fidrus Péter, az Ózdi Állategészségügyi Telep vezetője mesélte el annak a június másodikai esetnek a körülményeit, amikor egy kölyökkutyát a derítőbe dobtak a somsályi köztemetőben.

„Sajnos elég gyakoriak környékünkön az állatkínzásos esetek. A napokban egy bálamadzaggal kötöttek ki egy kiskutyát a Kovács-Hagyó Gyula úton, aki meg is fulladt reggelre. Illetve ma reggel négy újszülött kiscicát találtak a Joli Virágbolt környékén kidobva. Nem tudom, hogy ennek mi lesz a vége, de mindenesetre fontos, hogy elítéljék ezeket az elkövetőket, és akkor talán ennek valamilyen visszatartó ereje lesz” - mondta Fidrus Péter, az Ózdi Állategészségügyi Telep telepvezetője.

A történésnek szemtanúi is voltak, így hamar beazonosították a két női elkövetőt. A négylábúnak az egyik vádlott volt a gazdája, aki úgy döntött már nem kívánja gondozni, ezért társával a kinti wc-be dobták, azért hogy elpusztuljon. Az állat nem tudott kimászni, így különös szenvedést okoztak neki. A közelben élők azonban meghallották a hangos nyüszítést, és egy kötél segítségével kihúzták onnan őt. A kis zsemleszínű kölyök megmenekült, az elkövetőket pedig elítélte az Ózdi Járásbíróság.

„A bíróság állatkínzás bűntette miatt az elsőrendű vádlottat – mint felbujtót - 1 év, a másodrendű vádlottat 9 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását mindkét vádlott esetében 1 évi próbaidőre felfüggesztette. A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlottak beismerését és büntetlen előéletét, másodrendű vádlott idős korát. Ezzel szemben súlyosító körülmény, hogy az ilyen jellegű cselekmények az utóbbi időben Ózd térségében elszaporodottak. Az ítélet jogerős” - nyilatkozta dr. Tőzsér Ildikó, a Miskolci Törvényszék sajtószóvivője.

A két hónapos kölyök a Leó nevet kapta. Az ebtelep munkatársai gondozásukba vették, megfürdették, tesztelték, kapott féregtelenítőt és az első parvo elleni oltással is ellátták, de ami a legfontosabb, hogy azóta már gazdát is találtak számára.

Képek forrása: Ózdi Ebtelep