Minden csepp számít! – Ismét véradásra várták a segítő szándékú embereket a Civil Házban
Egészség
2024. júl. 10.

Minden csepp számít! – Ismét véradásra várták a segítő szándékú embereket a Civil Házban

Véradást szervezett a Civil Házban az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete. Május óta már havi két alkalommal várják a segíteni vágyókat.

A kánikula sokak kedvét elveszi attól, hogy kimozduljon a hűvös lakásból, de nyáron is kiemelt szerepe van a véradásnak. Ma ismét a Civil Házban várták az önzetlen segítőket.

„Fontos hangsúlyoznunk, hogy nyáron is nagyon nagy szükség van a vérre. Ilyenkor ugyan megcsappan a véradó kedv, de vannak sürgősségi esetek, főleg a nyárra való tekintettel több a baleset és így a vérre várók száma. Úgyhogy nem győzzük hangsúlyozni, hogy aki vért ad, életet ment” - mondta Bereczki Erika, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi vezetője.

Az orvostudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterséges úton nem előállítható. Egy véradás során 450 ml vért vesznek le, ezt a mennyiséget a szervezet könnyen tudja pótolni. Májustól kezdődően már havi két alkalommal szervez véradást Ózdon az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete.

„Azért tartunk két véradást, mert egyrészt elég sok a plazmaadó, akiknek kötelező egy évben egyszer vért adni. Ha egyszer tartanánk véradást, akkor nem biztos, hogy sorra kerülnének. A következő, a második véradás az pedig azért van, hogy ne kelljen annyit sorban állni, várakozni a régebbi véradóknak. Így szerettünk volna segíteni” - nyilatkozta Varga-Seres Lászlóné, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének önkéntese.

A hazai egészségügyi intézmények szükséglete évente körülbelül 400 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátás országosan napi 1600-1800 véradó részvételével lehetséges. Legközelebb július 31-én várják a segíteni szándékozókat.