Folyamatosan „lába kél” az Olvasót szépítő muskátliknak, de a közterületi virágágyások sincsenek biztonságban
Rendőrség
2024. júl. 10.

Folyamatosan „lába kél” az Olvasót szépítő muskátliknak, de a közterületi virágágyások sincsenek biztonságban

Idén már nem első alkalommal lopták el az Olvasó környezetét szépítő muskátlikat. A felháborító jeleneteket világos nappal az épületre kihelyezett térfigyelő kamerák rögzítették.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény tájékoztatása szerint minden évben visszatérő probléma, hogy az ágyásokból ellopják a virágokat. Ezzel éves szinten százezres nagyságrendű kárt okoznak az intézménynek. A legjellemzőbb helyszínek a Kormányablak előtti rész, a Városház tér és a Civil Ház környéke.

Az Olvasó épületére kihelyezett kamera rögzítette, ahogy az elkövető egyszer csak fellép egy virágládára és leemeli az ablakból a muskátlit, majd távozik vele. Ha ez még nem volna elég, másnap reggel ugyanezt megismétli egy másik ablakban. De májusban több hasonló eset is volt, amikor viszont hölgyek tulajdonítottak el innen virágokat.

„A felháborító az, hogy gondozza az ember, idejében beszerzi őket, ápolja és látja, hogy mások is gyönyörködnek ebben a környezetben és az épület szépségében, akik hozzánk érkeznek, és valaki erre fittyet hányva egyet bármilyen oknál vezérelve magával visz, eltulajdonít. Nyilván körbe van kamerázva az épület. Ezeket a kamera felvételeket visszanézzük. Az adott pár percet, amikor megtörténik ez a sajnálatos eset rögzítjük és eljuttatjuk a rendőrségre is” - mondta Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

A legutóbbi két alkalommal a tettest sikerült is beazonosítani és elfogni, azonban a virágláda nem került elő. A kapitányságvezető azt mondja, illetékességi területükön megszaporodtak az ilyen jellegű lopások, főleg a közintézmények tekintetében.

„Az első és legfontosabb, hogy a digitális nyomokat beszerzik, amelyek sok esetben természetesen tartalmazzák az ismeretlen elkövetőt is, így a beazonosítás könnyebb számunkra. A térfigyelőrendszerek hasznosulása vonatkozásában minden egyes esetben akár szabálysértésről, akár bűncselekményről van szó a digitális nyomokat a törvényi kereteken belül a megfelelő módszerekkel lefoglaljuk, elemezzük” - tette hozzá Soós Attila, az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

Az ilyen esetekre igyekeznek gyorsan reagálni. A tulajdon elleni szabálysértés, mint például lopás vagy éppen rongálás hatezer-ötszáz forinttól háromszázezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, illetve elzárással is büntethető. Településünkön közel hatvan kamera működik, a térfigyelő rendszer bővítése folyamatos.