Diakónussá szentelték Hevér Tibort az Ózdi Görögkatolikus Parókián
Egyház
2024. júl. 2.

Diakónussá szentelték Hevér Tibort az Ózdi Görögkatolikus Parókián

Diakónussá szentelték Hevér Tibort az Ózdi Görögkatolikus Parókián, így hivatalosan is a hitgyülekezet szolgálatába állt. Az eseményt dr. Orosz Atanáz püspök celebrálta.

Diakónusszentelésre és Szent Liturgiára gyűltek össze a görögkatolikus közösség tagjai a parókián Szent Péter és Pál főapostolok ünnepén. Hevér Tibor közel négy évtizede foglalkozik a liturgiával és a diakónusi szolgálat témájával. Első parókusa Obbágy Miklós atya volt. Meghatározó emlék maradt számára egy máriapócsi zarándoklat, ahol a húsvéti kánont énekelték a fiatalok. Csatlakozott az ifjúsági közösséghez, parókusa pedig beíratta a hittudományi főiskolára, melyet sikerrel elvégzett. Magyarországon kései hivatásoknál, tehát akik nem rögtön érettségi után jelentkeznek az egyházi rendbe, továbbra is nyitva áll a diakonátus lehetősége.

„Az a fontos, hogy kipróbált, családos emberek legyenek, akik már az eddigi évtizedekben vagy években bizonyították a keresztény életvitelüket. Tibor esetében ez a helyzet, úgyhogy ő a mai napon az ózdi egyházközség diakónusa lett. A diakónus a liturgikus szolgálatokban vesz nagyon részt. A keleti egyházban igazán ő az összekötő a hívek és a pap, az oltár és a templomhajó között. Sok mozgással is jár a feladatköre” - mondta dr. Orosz Atanáz, püspök.

A Szent Liturgiát és az avatást dr. Orosz Atanáz püspök celebrálta. Hevér Tibor állandó diakónus lesz, nem szeretne pap lenni. Világi hivatása mellett látja majd el egyházi feladatait a klerikus rendben. Úgy véli, munkájával összekötő híd lehet a két világ között. Célja, hogy közelebb hozza az embereket az egyházhoz.

„Ez megható is, hogy ilyen feladatom van. A Szentély az már Isten országa és nagy felelősség, egyrészt félelmetes, de ajándék is, hogy én oda beléphetek. Ott kell szolgálni, bentről ki a hívek közé járok, tehát ez a feladatom és majd a diakónusi szolgálat is ugyanígy lesz. Becsalogatni Isten országába az embereket” - fogalmazott Hevér Tibor, diakónus.

Az ünnepséget követően egy agapéval készültek a megjelentek számára. A sütemények, frissítők mellett kötetlen beszélgetéssel zárult az esemény.