Napégés, pigmentfoltok, melanóma – Nyáron kiemelten fontos a fényvédelem
Egészség
2024. jún. 26.

Napégés, pigmentfoltok, melanóma – Nyáron kiemelten fontos a fényvédelem

A napsugárzás elleni védekezésre hívják fel a figyelmünket a szakemberek. Kerüljük a napozást, használjunk fényvédőt és UV szűrős napszemüveget.

Az emberi élet számára elengedhetetlen a napfény. Az éltető sugarak javítják kedélyállapotunkat és segítik a D-vitamin képződést is. Nagy dózisban azonban a napsütés káros hatással van egészségünkre, épp ezért a fényvédelem fontossága egyre inkább előtérbe kerül.

„Fontos, hogy védekezzünk minden esetben a napfény ellen, bármikor amikor kijutunk a napfényre. Ezt úgy kell érteni, hogy olyat, mint napozás, el kellene felejteni. Az egy káros dolog, még akkor is, ha valamilyen erős fényvédő faktorú naptejet használunk. Inkább csak akkor kellene a napon tartózkodni, hogy ha az feltétlenül szükséges, valamilyen munkát kell végeznünk, megyünk valahova, kirándulunk, akkor viszont nagyon kell védekezni. Ilyen esetekben használhatunk naptejeket, spray-ket, vagy ha már megtörtént a baj és esetleg leégtünk, akkor napozás utáni termékeket” - mondta dr. Endrésik Dániel, a Kamilla Gyógyszertár szakgyógyszerésze.

A legnagyobb hullámhosszú UVA sugarak hatolnak a legmélyebbre a bőrben és bár nem égünk le tőlük, hosszú távon bizonyítottan szerepet játszanak a bőröregedésében és a melanoma kialakulásában. A bőrrák-rizikófaktorát emelik az UVB sugarak is, de egyben a bőr barnaságát és a leégését is ezek okozzák. Az erős napsugárzás a látásunkra is kihat.

„Téveszme, hogy csak erős napsütésben kell napszemüveget hordani, mert UV sugárzás mindig van. Akkor is van, amikor ilyen szűrt napsütés van, vagyis mindig. Nyáron mindig felerősödik az igény, nem nagyon látunk, zavar a fény, ezért mindenképp érdemes UV szűrős napszemüveget vásárolni. Nagyon sokan nem tudják azt, hogy ezeket a szemüvegeket kétévente cserélni is kell, mert elveszíti azt a hatását” - emelte ki Balázs Csabáné, a Lux Optika üzletvezetője.

A szakember azt is elmondta, hogy a dioptriás szemüvegeket is el lehet már látni UV szűrővel. Fontos, hogy 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon.

„Ezt már gyerekkorban tanultuk, hogy ha nagyon süt a nap, akkor ne menj a napra, meg vegyél fel sapkát” - nyilatkozta Kónya Béla.

„Szerintem gyakorta kellene, jobban amikor csak az utcán vagyunk UV fényvédőt használni, mert sajnos most tapasztaltam meg a hétvégén egy kis strandolás útján, hogy borús volt az ég, szinte majdnem esett is, és szinte ugyanúgy sajnos megpirult a bőrünk. Ez nem volt túl kellemes. Most már ezen túl jobban odafigyelek. Ebből ez a tanulság” - fogalmazott Grégász Gabriella.

A káros sugarak ellen többféleképpen védekezhetünk. A napszúrás elkerülésére mindig viseljünk kalapot vagy sapkát, ruházatunk legyen világos, így az visszaveri a napfényt. Bőrünket kenjük be magas faktorszámú naptejjel, melyet ismételjünk meg többször. Szemünket védjük UV szűrős napszemüveggel.