Biztonságosabb szolgáltatás – Nagy erőkkel zajlik a hőközpontok szétválasztása
Fejlesztés
2024. jún. 26.

Biztonságosabb szolgáltatás – Nagy erőkkel zajlik a hőközpontok szétválasztása

Három hőközpontot választanak szét a városban idén nyáron az Ózdi Távhő Kft. munkatársai. A beruházást saját forrásból valósítják meg.

A Fűtőerőműben zajlik az élet. Az Ózdi Távhő Kft. június elejével elkezdte karbantartási munkálatait mindkét telephelyén, illetve a városban. A társaság jelenleg 5.550 lakossági, ebből 3.300 meleg vízzel ellátott, 176 közüzemi, 222 kisközületi felhasználó ellátásáért felel. A nagyjavítás is tervben van. A falra kifüggesztett tájékoztató szerint idén a meleg víz szolgáltatás augusztus 26-tól augusztus 30-ig szünetel majd, de már a kazánok ellenőrzésére is készülnek és sok egyéb feladat van.

„Van egy térburkolatunk amit meg kell emelni, azért hogy a víz ne jöjjön be a területünkre, hiszen már a közlekedési útvonal magasabb, mint az udvarunk. Valamint gázcsőfestésbe és a vízlágyító előtti csatornafedlapok javításába fogtunk bele. Elkezdtük a villamoskarbantartást azoknál a berendezéseknél, amelyeket nem használunk most” - emelte ki Peták Tibor, az Ózdi Távhő Kft. üzemviteli üzemvezetője.

Az egyik helyiségben még becsomagolva várakoznak a hőközpontok. Hamarosan ezek is elfoglalják végleges helyüket, de néhányat már kiszállítottak az Árpád vezér útra. Korábban a 31, 35 és 37-es számú lakótömbök egy hőközpontról üzemeltek. Ezeket most szétválasztják. Eddig ha az épületek között eltérő fűtési igény merült fel, kézzel kellett beállítani, most azonban új szabályozót kap a rendszer, amely a távfelügyeletbe bekötve központilag vezérelhető.

„Ezek a hőközpontok épületekre lettek külön tervezve, méretezve, tehát ezek máshova nem kerülnek. Automata töltéssel, zártágulási tartállyal lesznek ellátva. Külön időjárásfüggő szabályzással valósul meg mind a három épületnek. Tehát bárki bármilyen hőfokot kérhet, ezt helyileg tudjuk megoldani. Kisebb hőveszteséggel, minőségi szolgáltatással” - mondta Szalmás János, az Ózdi Távhő Kft. szolgáltatási üzemvezetője.

A felújítás földmunkálatokkal is jár. Az épületek között a régi szekunder vezetéket egy korszerű, előszigeteltre cserélik, aminek a keresztmetszete kisebb, de nagyobb nyomást bír, magasabb hőfokot, valamint jelzőérrel is el van látva, amely a meghibásodások pontos meghatározását segíti, így ha baj van gyorsabban tudnak reagálni.

„Ezeket a munkálatokat az elmúlt évektől eltérően saját erőből valósítjuk meg, így a hőközpontok beruházása és az ehhez kötődő egyéb munkálatok, például a villamos vezérlőszekrények költségei minket illet. Saját emberekkel valósítjuk meg a fejlesztést. Törvényi kötelezettségünk is van a szolgáltatói hőközpontok szétválasztására, 2029. szeptember végéig kell ezeket megvalósítani” - tette hozzá Varga Roland, az Ózdi Távhő Kft. ügyvezetője.

Ezen a nyáron három hőközpontot választanak szét, így nyolc újat szerelnek be városszerte. Ha ezzel kész lesznek már csak kettő várat magára, amely tizenegy új hőközpont kialakításával fog járni. A fejlesztés célja a biztonságosabb üzemvitel.