Ózdi és környékbeli írók, irodalomkedvelő klubok és ünnepi műsor a Könyvheti Kavalkádon
Kultúra
2024. jún. 17.

Ózdi és környékbeli írók, irodalomkedvelő klubok és ünnepi műsor a Könyvheti Kavalkádon

Ózdi és környékbeli írók mutatták be műveiket. A 95. Ünnepi Könyvhét és a 23. Gyermekkönyvnapok alkalmából kitelepült az Ózdi Városi Könyvtár az Európa térre.

Meleg, napsütéses idő várta az Európa térre érkezőket. A 95. Ünnepi Könyvhét és a 23. Gyermekkönyvnapok alkalmából az Ózdi Városi Könyvtár munkatársai egy kavalkáddal készültek az emberek számára. A sátrak alatt ózdi és környékbeli írók, költők várták a vendégeket egy kötetlen beszélgetésre vagy dedikálásra.

„Elkezdtem tíz évvel ezelőtt és sok helyen megjelentek munkáim. Többek között van a Néprajzi Múzeumnak egy tradíció pályázata, ott is szerepeltem. Aztán a miskolci Istvánffy Gyula önkéntes gyűjtőpályázaton is és a Lajos Árpádon is Ózdon, úgyhogy elég régóta foglalkozok ezzel. Több mint tizennégy-tizenöt anyagom jelent eddig meg” - mondta Kovács László, író.

Az érdeklődők közül minden korosztály megtalálhatta a számára érdekes olvasmányt.

„Tizenhárom írótól kaptunk visszajelzést, hogy ma érkezik. Itt van ismeretterjesztő irodalom, van szépirodalom, illetve van kamaszoknak szóló irodalom is, amit elhoznak az íróink” - emelte ki Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár vezetője.

Az eseményt Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke nyitotta meg.

„Én nagyon örülök neki és nagyon büszke vagyok arra – ezt komolyan mondom – hogy Ózd városában ilyen sok úgymond ember az, aki könyvet ír, aki kutat, aki keres vagy szépirodalmat tár elénk. Én erre nagyon büszke vagyok” - fogalmazott Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

A megnyitó után kezdetét vette a kulturális műsor. Versek, dalok, zene és tánc is színesítette az eseményt. Sok irodalomkedvelőt vonzott a nem mindennapi rendezvény.

„Nagyon szeretek járni a könyvtárba, mert nagyon sok szép és jó dolgot látok, hallok. Nagyon szeretem a verseket, ami engem lelkileg megérint és sok szép dolgot előhoz a lelkemben, aminek én nagyon tudok örülni és az irodalmat amúgy is nagyon szeretem, mert nagyon sok szép dolgot lehet tanulni, és amit az ember elfelejt, azt előhozza a sok könyv tartalma” - nyilatkozta Schuller Ferencné.

Több csoport is kitelepült. Ilyen például a könyvtár két éve alakult Anime klubja, az Irodalombarát Nyugdíjas Klub, a Szép Szó Irodalmi Kör vagy a baba-mama horgolás szakkör. Utóbbi munkáiból egy kiállítás is készült. Idén is volt lehetőség továbbá kihelyezett kölcsönzésre. A gyerekeknek pedig volt kézműves foglalkozás. Az állatbarát könyvtárhoz kapcsolódva különböző állatfigurákat készítettek.