Társadalomkritika – A Jó estét nyár, jó estét szerelem című előadást mutatták be az ÓMÉK-Olvasóban
Kultúra
2024. jún. 11.

Társadalomkritika – A Jó estét nyár, jó estét szerelem című előadást mutatták be az ÓMÉK-Olvasóban

Sándor Péter főszereplésével bemutatták a Jó estét nyár, jó estét szerelem című zenés drámát a Gyöngyösi Játékszín előadásában. Az ÓMÉK-Olvasó Színháztermébe több százan érkeztek.

Lassan megtelt az ÓMÉK-Olvasó Színházterme, elfoglalták székeiket a vendégek. A Jó estét nyár, jó estét szerelem című előadásra érkeztek. Fejes Endre felkavaró regénye alapján íródott a dráma, melynél a színpadi adaptációhoz a zenét Presser Gábor szerezte. Az 1977-es vígszínházi ősbemutató óta a darab igazi klasszikussá vált.

Az idén hetven éves Gyöngyösi Játékszín amatőr színészei 2023 júliusától játsszák a zenés drámát. Sándor Péter Gundel művészeti díjas és többszörös Honthy-díjas színművész, énekes vendégművészként szerepel a darabban.

„Nekem a társaság maga az, ami igazán megfogott. A szeretet és az, hogy miképpen tudnak csatlakozni emberek, olyan emberek egymáshoz a színpadon, és tudják szeretettel átölelni az egész együttlétet, akik nem mindennap találkoznak és nem ez a főszakmájuk, hanem mindenki civil munkát végez. Nekem ez egy nagyon jó érzés volt hozzájuk csatlakozni” - mondta Sándor Péter, vendégművész.

Gyurosovits-Petheő Csilla rendező a 21. században is fontos és aktuális kérdésre keresi a választ. A főszereplő, Viktor egy fiatal lakatos fiú, aki görög diplomatának adja ki magát. Öltönyben jár, fizetését pár nap alatt luxuséttermekben elkölti, ezzel bolondítva a lányokat, akik házasságról és fényűző külföldi életről álmodnak.

„A mai darabban én játszom a fodrászlányt, Ilonát, aki egy egyszerű családból származik és mégis meglátja a lehetőséget ebben a fiatalemberben, hogy milyen kiugrási lehetőség van benne. Egy picit többnek szeretne tűnni, mint ami. Úgy gondolom ez teszi nagyon maivá az egész darabot, hogy a külsőségekre mennyire nagy hangsúlyt fektetünk” - emelte ki Roszkopál Noémi, a Gyöngyösi Játékszín amatőr színésze.

Viktor szinte alig különbözik a mai fiatal generációtól. Tragédiája abban gyökerezik, hogy többnek akar látszani másoknál és saját magával is elhiteti, hogy ő nem olyan, mint a környezetében élők. Célja eléréséhez minden eszközt bevet, akár a gyilkosságot is.

„A főhős az én nyakamat fogja a végén elvágni. Egy törtető, számító nőt játszok. Én nagyon remélem, hogy életben senki nem gondol ilyennek” - nyilatkozta Lukovszki Judit, a Gyöngyösi Játékszín amatőr színésze.

A darab egyszerre elgondolkodtató, szellemes és fordulatos. Kritikát fogalmaz meg a társadalmi álszentségről és az emberi hiszékenységről. A zenés műről bővebben az Ózdi Városi Televízió Kaleidoszkóp című kulturális magazinjában láthatnak egy összeállítást.