Vasárnap választ a város
Politika
2024. jún. 7.

Vasárnap választ a város

Vasárnap dönt a város. A kampány már a célegyenesben tart, a szavazókörök június 9-én reggel hatkor nyitnak. Ne hagyjuk otthon szükséges iratainkat.

Ismét végéhez ér egy önkormányzati ciklus, vasárnap választ a város. Ózdon a június elsejei állás szerint 25.251-en szerepelnek a választói névjegyzékben, így ők járulhatnak az urnákhoz. 37 szavazókörben nyilváníthatunk véleményt, amelyből 21 akadálymentes. Reggel hattól este hétig élhetünk demokratikus jogunkkal. Fontos, hogy a személyazonosságot igazoló dokumentumaink rendben legyenek.

„A személyazonosság igazolására a kártyaformátumú személyigazolvány alkalmas, illetőleg, ha még van régi könyvformátumú személyigazolvány, akkor az is, ha az még érvényes, valamint jogosítvánnyal vagy útlevéllel is lehet személyazonosságot igazolni. A lakcímnek az igazolására természetesen a lakcímkártya alkalmas, illetőleg ez is, hogyha még régi formátumú személyigazolványa van valakinek, akkor azzal is lehet lakcímet igazolni” - mondta dr. Sztronga Eszter, a Helyi Választási Iroda helyettes vezetője.

Már a Polgármesteri Hivatal nagy tanácstermében sorakoznak azok a dobozok, amelyek a szavazólapokat és az egyéb kellékeket tartalmazzák. Az oldalukon szereplő listán pontosan fel van sorolva miből, hány darabnak kell lennie. Dr. Sztronga Eszter a HVI helyettes vezetője elmondta, a választópolgárok több szavazólapot fognak kapni. A polgármesterjelölteké sárga, a vármegyei listás jelölő lap szürke, míg az európai parlamenti kék kerettel ellátott. Az önkormányzati képviselők szavazólapja pedig teljesen fehér. Akik valamilyen nemzetiségűnek vallották magukat zöld szavazólapokat kapnak, zöld borítékkal, amelyet nagyon fontos lesz lezárniuk. Az érvényes voksot az jelenti, ha a papíron szereplő körbe tollal, két egymást metsző vonalat helyezünk el. A mozgásukban korlátozottak mozgóurnát vehetnek igénybe. Ezt akár a szavazás napján délig is jelezni lehet a bizottságoknál.

Az Ózdi Városi Televízió az elmúlt napokban többször jelentkezett élő műsorokkal, amelyekben bemutatták a jelölteket. Vasárnap este hétkor sem lesz ez másként.

„A tegnapi száz perces vitaműsor után vasárnap is sok munka vár a televízió stábjára, hiszen részt veszünk tulajdonképpen minden eseményen, ami a választással kapcsolatos. Már reggel hatkor az urnanyitásnál ott lesznek a kollégák, és egészen a zárásig követjük majd az eseményeket. Nem beszélve az esti hosszú élőműsorról, ami 19 órakor kezdődik. Hagyományainknak megfelelően végigkövetjük az egész napot. Elemzünk, beszélgetünk és reményeink szerint megmutatjuk majd a következő ciklus polgármesterét is” - nyilatkozta Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője.

Városunkban több százan dolgoznak azon, hogy a voksolás zavartalanul, a törvényes kereteknek megfelelően történjen. Előzetes adatokra este kilenc óra után lehet számítani. Ezt követően a Helyi Választási Bizottság megállapítja az eredményt, és ha nem lesz fellebbezés, az három nap múlva jogerőre is emelkedik.