Cigány népismereti vetélkedőt rendeztek az Ózdi Városi Könyvtárban
Oktatás
2024. jún. 5.

Cigány népismereti vetélkedőt rendeztek az Ózdi Városi Könyvtárban

Városi Cigány Népismereti Vetélkedőt rendeztek a könyvtárban. A programot a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda, valamint a könyvtár szervezte.

A nagyteremben foglaltak helyet az asztaloknál azok a tanulók, akik csoportokat alkotva kezdték el a feladatok megoldását. A témák adottak voltak, hiszen ebben az évben állatbarát könyvtárnak választották meg az Ózdi Városi Könyvtárat, így az állatok és a cigányság lett a központi téma.

„A feladatokat Kocska Ágnessel, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatójával állítjuk össze közösen könyvtárosainkkal. A könyvtár főleg a könyvtári feladatokat készíti elő, ami természetesen könyvekhez kapcsolódik. A mai vetélkedő az állatokról fog szólni, ehhez kapcsolódik, hogy könyvtárunk állatbarát könyvtárként szerepel ebben az évben. Úgy beszéltük meg Ágnessel, hogy kapcsolódunk az állatbarát könyvtárhoz a kérdésekkel. Minden évben a roma világgal, a cigánysággal kapcsolatos kérdéseket szoktuk feltenni ezen a vetélkedőn” - emelte ki Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár könyvtárvezetője.

Mi van a lepel alatt? Ez volt a címe az egyik feladatnak. A pléd alatt a hobbiállattartással kapcsolatos tárgyakat találtak a gyerekek. El kellett mondani, hogy mit tart a kezében, és milyen hobbiállathoz kapcsolódik a tárgy.

„Én úgy gondolom, hogy most már egy olyan hagyomány lett, hogy ezek az iskolák, ez a hat, nyolc, kilenc iskola, akik elfogadják a meghívást, már nagyon tudatosan készülnek. A gyerekek számon tartják, hogy az előző évben ki nyert, és mindig megpróbálják legyőzni a jobb csapatot, ezért ez a versengés egy kicsit ilyen belső versengésre is vált. Az egyik legnagyobb előnye, hogy ezek a gyerekek, amikor majd középiskolában egy-két éven belül találkoznak, igazi ismerősként és barátként köszöntik egymást” - mondta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

A programon élőzene is volt, amelyet a fiatalokból álló Kalapos zenekar tagjai prezentáltak. A gyerekek jutalomként oklevelet vehettek át a szervezőktől.