XII. Roma Napot tartottak a József Attila úton
Kultúra
2024. máj. 31.

XII. Roma Napot tartottak a József Attila úton

Tizenkettedik alkalommal rendeztek Roma Napot a József Attila úti Ifjúsági és Kulturális Parkban. A program célja az volt, hogy minél többen megismerkedjenek a roma hagyományokkal.

A hagyományokhoz hűen főzőversennyel vette kezdetét a XII. Roma Nap. Az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezésének köszönhetően este kilenc óráig várták a vendégeket. Több mint tíz sátor volt a helyszínen, melyek alatt a felnőttek beszélgettek, a gyerekek pedig kézműveskedtek.

„Nagyon fontos, hiszen ilyenkor a kultúrát tudjuk kifejezni és a roma identitást. Ilyenkor meg tudjuk mutatni roma fellépőkkel. Úgy gondolom, hogy mindenféleképpen fontos. Kétévente szoktuk megtartani a Roma Napot” - nyilatkozta Váradi József, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A József Attila úti Ifjúsági és Kulturális Parkban már reggel kilenc órakor fakanalat fogtak kezükbe az ideiglenes szakácsok, akik bizonyíthatták főzőtudásukat. Minden csapat babgulyást főzött, amit aztán a zsűri értékelt.

A főzőversennyel párhuzamosan a fiatalabb generációnak is biztosítottak színes programokat a nap folyamán. Kézműves foglalkozások, játékos vetélkedők, ügyességi versenyek, pónin lovaglás és ugrálóvár várta a kisebbeket.

„Ma délelőtt eljöttem a Roma Napra, aminek nagyon örültem és csillámtetkót csináltam a kézműves asztalnál” - nyilatkozta Berki Tamás Eliot.

Az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat minden évben fontosnak tartja, hogy a rendezvényen helyet biztosítson a helyi tehetséges fiatalok bemutatkozásának. Fellépett Berki József, Berki Nándor és Berki Krisztofer, a Berki Family, valamint Berki Lacó és fia.

A délután folyamán tombolasorsolás is volt, öt órától a sztárvendégek léptek a színpadra. A programról bővebb összeállítást az Ózdi Városi Televízió Kaleidoszkóp című magazinjában láthatnak.