75 éves a hivatásos tűzoltóság, ünnepi állománygyűlés, főzés és gyerekprogramok – így telt a Szent Flórián nap Ózdon
Hírek
2024. máj. 13.

75 éves a hivatásos tűzoltóság, ünnepi állománygyűlés, főzés és gyerekprogramok – így telt a Szent Flórián nap Ózdon

Ünnepi állománygyűlés, Szent Flórián napi ünnepség, családi nap és az ózdi hivatásos tűzoltóság 75. évfordulója. Ezeket ünnepelte az állomány hétvégén.

Egyenruhában sorakoztak fel a tűzoltók az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság udvarán. Szent Flórián, a hivatásuk védőszentjének napja alkalmából ünnepi állománygyűlést tartottak hétvégén.

„Ők azok a hétköznapi hősök, akik a maguk szolgálati helyén, a maguk hivatásában mindazt hozzá tudják tenni a mi életünkhöz, hogy ha baj van, ha gond van, akkor ott vannak” - hangsúlyozta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Így fogalmazott a tűzoltókról Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Közel 150 éve annak, hogy lerakták Ózdon a tűzoltóság alapjait. A tevékenység hivatásos formát 75 éve öltött. Ezt az eltelt, kerek évfordulót is most ünnepelték meg. Macz János tűzoltó ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is részt vett az állománygyűlésen.

„Ózdon tűzoltónak lenni nemcsak felkészültséget jelent, hanem nagyon erős fizikai állóképességet is. Én amikor erre jöttem, a hegyeket és a dombokat örömmel néztem, hiszen most minden zöld volt és nem füstölt. Ezeken a területeken tüzet oltani, beavatkozni én azt gondolom, hogy embert próbáló feladat” - fogalmazott Macz János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Rotyogott a gulyás a fazékban. Három sátor alatt készült az ebéd. A szakácsok sok emberre főztek. Az állománygyűlés után ugyanis családi napot is tartottak. A gyerekeket ugrálóvárakkal és körhintával várták, de kitelepültek az Magyar Vöröskereszt munkatársai is, akik többek között az újraélesztést tanították meg a kicsiknek.

„A rendezvény célja tulajdonképpen nem is annyira formális, inkább a csapatépítésről szól. Igyekszünk a csapatunkat együtt tartani, a szolgálati csoportok közti átjárhatóságot, párbeszédet erősíteni, illetve a családokkal együtt egy olyan napot szervezni, egy olyan napot adni a tűzoltóknak, amikor egy picit kifújhatják magukat és így valóban egy családként, egy közösségként ünnepelhetnek” - emelte ki Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Az eltelt évek alatt volt, ami teljesen megváltozott, de olyan is, amit igyekeznek megőrizni és erősíteni. Otthonokat, erdőket, mezőket és életeket mentenek meg. A hivatásukhoz egy összetartó közösségre van szükségük. A mindennapjaikat és az idáig vezető időszakot a városi televízió hosszabban is feldolgozta, így a történetüket az Apropó legutóbbi adásában tekinthetik meg.