Kedvező lehetőség
Hírek
2021. okt. 23.

Kedvező lehetőség

Megjelentek a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati lehetőségei. Ennek apropóján az elmúlt napokban számos helyszínen tartottak tájékoztatókat.

Érdeklődőkkel telt meg az Inkubátor ház előadóterme, ugyanis az elmúlt időszakban elérhetővé váltak a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati lehetőségei. Így az érintett civil szervezetek képviselői figyelmesen hallgatták a tájékoztatót. Az információs nap során Kalász Ágnes, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület munkatársa osztott meg ismereteket a tenderek beadásnak módjáról és az esetleges változásokról.

„A civil szervezetek forráshiánnyal küzdenek, mint mindenki más, és ezért egyre aktívabbak a pályázásban. Rendszeresen várják ezeket a pályázati lehetőségeket, amik évről évre megjelennek. Most kedvez is nekik a rendszer, ugyanis akik az egyszerűsített pályázatra adják be a támogatási kérelmüket, ők egyébként a helyi területi szintű, kisebb szervezetek, akiknek ötmillió alatt van a bevételük. Ők a tavalyi háromszázezer forinthoz képest idén háromszázötvenezer forint maximális támogatásra pályázhatnak” - mondta Kalász Ágnes, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület munkatársa.

Emellett az Észak-Borsodi Leader Unió Egyesület is tájékoztatta a megjelenteket két témával kapcsolatban. Ez egyfelől civil szervezeteket és önkormányzatokat szólít meg. Eszközbeszerzést, épület felújítást és bővítést, valamint rendezvények lebonyolítására biztosít forrást, a támogatás mértéke pedig 95 százalék. Emellett a mikrovállalkozásokat és az egyéni vállalkozókat is segítik.

„Eszközbeszerzésre, építésre, felújításra, bővítésre és marketing tevékenységre lehet pályázni. A támogatás összege ötszázezer és húszmillió forint között van. Nagyon fontos, hogy Ózd területe sajnos nem tartozik a Leader Egyesület tevékenységi területéhez, de az Ózd környéki, tehát tulajdonképpen a régi ózdi kistérség települései igen. Nagyon fontos, hogy 75% a támogatási intenzitás, tehát a 25%-ot a pályázónak kell hozzátennie” - fogalmazott Balázs Anikó, munkaszervezet vezető.

A Borsodszentgyörgyi Polgárőr Egyesület elnöke kifejtette, hogy ők többször pályáztak már sikerrel különböző forrásokra. Elsősorban egyenruhákra és működésre költik az ebből származó bevételt.

„A civil szervezetek nyilván valamilyen nemes céllal jöttek létre, de anyagi forrásuk nem nagyon van. Általában a tagbevételek, ami minimális bevételt jelent. Ha pályázati lehetőségeket nem használunk ki, akkor igazán nem tudunk létezni. Nagyon sok szerveződést ismerek, akik csodálatos programokat csinálnak, de a mögötte lévő adminisztrációval, pályázati lehetőségek kihasználásával nem tudnak élni. Túl bürokratikus ez a rendszer ahhoz, hogy a legkisebb civil szervezetek is igényt tudjanak erre tartani, vagy ki tudják használni ezeket a lehetőségeket” - nyilatkozta Németh Gyula, a Borsodszentgyörgyi Polgárőr Egyesület elnöke.

A pályázatokkal kapcsolatban az Inkubátor házban a munkaszervezeti irodában lehet bővebb tájékoztatást kapni, illetve interneten az ebru-leader.info weboldalon.