Négylábú, ugat, pacsit ad. Terápiás kutya is segíti a Csillagfürt EGYMI pedagógusainak munkáját
Oktatás
2024. máj. 8.

Négylábú, ugat, pacsit ad. Terápiás kutya is segíti a Csillagfürt EGYMI pedagógusainak munkáját

Terápiás kutyával bővül a Csillagfürt EGYMI csapata. Maggie, a négy éves golden retriever trükkök bemutatásával motiválja a gyerekeket a tanórai feladatok megoldására.

Türelmesen várakozott egy kutyus a Csillagfürt EGYMI folyosóján. Maggie, a négy éves golden retriever dolgozni jött. Terápiás kutyaként, most a harmadik osztályosokhoz érkezett nyelvtan órára, ahol a gyerekeknek az igék elsajátításában fog segíteni.

„A gyerekek eleinte féltek a kutyától. Az első alkalommal volt, aki meg se merte simogatni. Biztattuk őket, körbementünk többször és úgy látom, hogy mostanra már ezt el is fogadták, és nagy örömmel várták miután bejelentettük, hogy ma kutyás óránk lesz és örömmel várták a kutyát” - mondta Ádám Andrea, a Csillagfürt EGYMI pedagógusa.

A szokásos üdvözlő kör után kezdetét vette az igazi munka. A kutya trükkök segítségével ösztönzi a gyerekeket a feladatok megoldására. Ha egy kisdiák jól dolgozik, akkor kérhet egy trükköt, illetve adhat egy jutalomfalatot a kutyusnak.

„Feláll, körbemegy meg pacsizik” - nyilatkozta Mondvai Gergely, a Csillagfürt EGYMI diákja.

Így tulajdonképpen interaktívvá válik a foglalkozás. A kedves négylábú a motiváción túl másban is segít a gyerekeknek.

„A másik dolog oldani a feszültséget. Azt a – pláne tanulási nehézséggel küzdő gyermekeknél - azt a feszültséget, ami minden nap bennük van, hogy jól fogok-e teljesíteni, meg fogom-e tudni csinálni azt a feladatot. És kimondatlanul is, ha ott van a kutya, akkor a kutyának ezt megcsinálják és sokkal jobban teljesítenek” - emelte ki Mátyásné Pallagi Éva, a Csillagfürt EGYMI utazó gyógypedagógusa, terápiás felvezető.

Maggie hét hónapos korától járt kutyaiskolába, elvégezte az alapengedelmességi képzést, ahol megtanulta az alapokat, mint az ételmegtagadás, kúszás, lábnál követés. Ezt követte a másfél éves terápiás kiképzés. A sikeres vizsgák után a kutyus már két órában erősíti a Csillagfürt EGYMI csapatát.