Egy tisztább jövőért – Oltai Kata művészettörténész tartott előadást a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban a Fenntarthatósági Témahét keretében
Oktatás
2024. ápr. 25.

Egy tisztább jövőért – Oltai Kata művészettörténész tartott előadást a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban a Fenntarthatósági Témahét keretében

Közel hetven diáknak tartott előadást Oltai Kata a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. A program fő témája a körforgásos gazdaság és a tudatos fogyasztás volt.

A Fenntarthatósági Témahéthez évről évre egyre több iskola, civil szervezet és intézmény csatlakozik. A Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban sem volt ez másképpen. A megszokott módon ezen az eseményen is egy vendég tartott előadást.

„Az idei Fenntarthatósági Témahétnek az egyik központi témája a tudatos gazdálkodás, a tudatos körforgásos gazdaság, így ehhez a Kata személye abszolút evidens, hiszen mindazok mellett, hogy művészettörténész, kurátor, ebben a témában számos saját projektje van, illetve kisebb galériákban Budapesten saját kurátori és művészeti anyaga volt már. Így azt gondolom, hogy a jelenlévő diákoknak rendkívül hatásosan tud beszélni, gondolatokat, észrevételeket átadni ebben a témában” - emelte ki dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Az eseményre az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumból, valamint a Vasvár Úti Általános Iskolából közel hetven diák érkezett. Oltai Kata előadása elején egy rövidfilmmel mutatta meg a tanulóknak, hogy a textilipar az egyik legnagyobb környezetszennyező tényező. Erre a videóra építette fel prezentációját.

„Megmutatta azt, hogy az a fajta fejlett világbeli fogyasztás hogyan kerül le Afrikába, ugye itt ez volt, de beszélhetnénk ugyanúgy Ázsiáról is, tehát ez a föntről lefelé mozgást nagyon jól megmutatta, hogy miért nem tudnak mit kezdeni vele. Aztán a végén adott bizonyos jó tanácsokat vagy tippeket, kiutakat Nairobiban működő textilgyár gondolkodásmódjáról és európai példákról is” - mondta Oltai Kata, művészettörténész, kurátor.

A tudatos fogyasztói vásárlás hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb hulladékot termeljünk, így gondozzuk környezetünket. Földünk megóvása közös érdekünk, ezért érdemes már gyermekkorban felhívni a figyelmet a globális problémákra.