Százhuszonegy fát ültettek ma önkéntesek a Baranyai út mögötti dombokon
Hírek
2024. ápr. 12.

Százhuszonegy fát ültettek ma önkéntesek a Baranyai út mögötti dombokon

Százhuszonegy csemetét ültettek ma önkéntesek a Baranyai út mögötti dombokon. Az eseményen négy ózdi közoktatási intézmény fiataljai is részt vettek.

Önkéntesek gyűltek össze ma délelőtt a Baranyai út mögötti domboldalon. Immár tizenharmadik alkalommal szervezte meg a faültetési akciót Dancsok Tamás.

„2011-ben kezdtem az ózdi önkéntes faültető akciót és 2600 fát ültettünk el eddig. Százhuszonegyet a mai nap, meg még jövő héten elültetünk húszat. Ez egy civil kezdeményezés. Mindenki hozza a kis fáját, vagy megvesszük együtt közösen, elültetjük Ózd különböző helyein, és az egésznek a szlogenje, hogy Ózd legyen Magyarország tüdeje” - emelte ki Dancsok Tamás, főszervező.

Az eseményen részt vett dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki örömmel látta az ózdiak összefogását.

„A magyar kormány 2020-ban kezdett egy település fásítási programot, amibe eddig ezerötszáz település került bevonásra. Óriási öröm volt számomra azt megtapasztalni itt Ózdon, hogy itt bizony 2011 óta civil alapokon, önkéntesek, iskolások és helyi vállalkozók összefogásával lényegében egy olyan fásítási, erdősítési program zajlik, ami megpróbálja szebbé, zöldebbé tenni Ózd környékét. Ez szerintem egy óriási eredmény itt Ózdon, és egy óriási siker számunkra is” - mondta dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Mogyoró, hárs, kőris és juharfák szépítik majd a városképet. A mozgalom mára igazi közös üggyé nőtte ki magát, hiszen a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenki részt vett a programon.

„Hatalmas ereje van a civil kezdeményezéseknek. Jó példa erre a tizenharmadik éve megszervezett önkéntes faültetési akció. Kiemelt célom, hogy a jövőben egy olyan nagyszabású fásítási programot indítsunk be Ózdon, hogy a környező dombok újra erdővel teljenek meg. Ezáltal jobb minőségű levegőt és jobb minőségű életet biztosítsunk gyermekeinknek és unokáinknak a jövőben” - hangsúlyozta dr. Csuzda Gábor, főszervező.

Az eseményen négy ózdi közoktatási intézmény fiataljai is szorgoskodtak. Általános iskolák közül a Bolyky Tamás, az Újváros Téri és a Vasvár Úti Általános Iskola, míg középiskolák közül a JAG és SZIKSZI diákjai is segítettek a zöldítésben.

„Az osztálytársaimmal és az évfolyamtársaimmal jöttem. A barátaimmal ültettük el a fákat. Én nagyon jól érzem magam. Már körülbelül húsz fát elültettünk” - fogalmazott Hamkó Ákos, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója.

A faültetéssel egy zöldebb, élhetőbb környezetet teremthetünk és aktívan tehetünk a klímaváltozás ellen. Az akció folytatódik, a szervezők arra buzdítanak mindenkit, hogy csatlakozzanak.