Kullancsszezon – Előzzük meg a paraziták támadását, ha a természetbe indulunk
Egészség
2024. ápr. 4.

Kullancsszezon – Előzzük meg a paraziták támadását, ha a természetbe indulunk

A kullancsok ránk és háziállatainkra nézve is kockázatot jelenthetnek. A legjobb védekezést a megelőzés jelenti, viseljünk zárt ruházatot és használjunk riasztószereket.

A napsütéses meleg időjárás sokakat csal ki a természetbe túrázni. A kirándulások alkalmával nem árt óvatosnak lennünk, ugyanis az aljnövényzeten megbújó kullancsok veszélyt jelenthetnek. Ezek az apró paraziták különböző vírusokkal és baktériumokkal lehetnek fertőzöttek, amelyek a csípés során a szervezetünkbe kerülhetnek. A kullancsok által leggyakrabban terjesztett betegségek közé tartozik a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Míg az előző ellen létezik védőoltás, addig a Lyme-kór ellen csak kellő körültekintéssel védekezhetünk.

„A kullancscsípés után körülbelül egy hét-tíz nappal jelennek meg a tünetek, hőemelkedés, rossz közérzet, láz a kullancs helyén bőrpír, ödéma ezek maguktól is elmúlhatnak. Ha nem múlnak el, akkor érdemes háziorvoshoz fordulni, antibiotikummal kezeljük a tüneteket általában. A másik fajta kullancscsípés aminek hosszú távú a hatása az agyvelőgyulladás, kullancsencephalitis, amely hála istennek ritkán fordul elő, az évek múlva jelentkezik, bénulásos tünetekkel” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

A kullancsok ellen a legjobb védelem a megelőzés. Széles palettából választhatnak a vásárlók, amely más élősködők ellen is használhat. Ha hazaérve észleljük, hogy apró parazita mászik rajtunk, de még nem fúródott a bőrünkbe, akkor azt minél hamarabb távolítsuk el, akár a kezünkkel is. Csípés után nem érdemes a népi hagyományokat alkalmazni, bekenni pedig rendkívül veszélyes lehet. A vérszívót minél előbb el kell távolítani, lehetőség szerint egy erre kifejlesztett csipesz segítségével.

„Azért nagyon jók az ilyen kullancseltávolító csipeszek, mert nagyon hegyesek, közel meg tudjuk fogni a kullancs fejénél a kullancsot, és így könnyű eltávolítani. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor bármilyen csipesszel, akár egy szemöldök csipesszel is eltávolíthatjuk. Amire érdemes még figyelni, hogy próbáljuk meg a fejénél megfogni a kullancsot, az se probléma, hogy ha beleszakad, benne marad egy kis rész a bőrünkben, hiszen a szervezetünk el fogja majd ezt távolítani. Ami fontos, az a gyorsaság” - hangsúlyozta dr. Endrésik Dániel, szakgyógyszerész.

Gyermekeink és magunk mellett érdemes figyelmet fordítani házi kedvenceink védelmére is. A kutyák futva, ugrálva, hemperegve élvezik a szabad mozgás örömét, ezért előfordulhat, hogy megtalálja őket is egy-egy parazita. Ajánlott kullancsriasztó nyakörvet és úgynevezett spot-on szereket használni, valamint átvizsgálni a kirándulás után állatainkat is.