Üzleti tervek, városrehabilitáció és értékesítések – A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság tárgyalt délelőtt
Önkormányzat
2024. ápr. 4.

Üzleti tervek, városrehabilitáció és értékesítések – A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság tárgyalt délelőtt

Üzleti tervek, keretfelosztás, városrehabilitáció és értékesítés is szóba került a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság ülésén. A tagok minden napirendi pontot elfogadtak.

A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság tagjai gyűltek össze a Városháza nagy tanácstermében. Hosszú volt a napirendek sora. Elsőként egy önkormányzati rendelet módosítására került sor, majd a VOLÁNBUSZ Zrt.-vel megkötött szerződést módosították. Az autóbusz közlekedést ellátó céggel 2028. december 31-ig kötött szerződést a város. A menetrendet folyamatosan a lakossági kérések szerint alakítják, így történt ez most is, az újabb lakossági módosító javaslatokat fogadták el.

Ezt követően az ÓzdInvest Kft., az ÓMÉK Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft., az Ózdi Sport- és Élményközpont Nonprofit Kft., valamint az Ózdi Távhőtermelő és Szolgáltató Kft. 2024. évi üzleti terve került előtérbe. Utóbbi ügyvezetője, Varga Roland bizakodva ismertette jövőbeli terveiket. Kiemelte, a támogatásuk összege csökkent, ez viszont a csökkenő gázárnak tudható be. A gázt idén is az MVM-től szerzik be.

„Öt darab szolgáltatói hőközpontot szeretnénk szétválasztani tizenhárom egyedi hőközponttá. Illetve még egy tételt szeretnék kiemelni. Nagy átmérőjű gerincvezetékeket fogunk újraszigetelni. Ezek a beruházások mind azt a célt szolgálják, hogy kevesebb legyen a hőveszteségünk, kevesebb gázt égessünk el a kazánjainkban, ezáltal pedig még gazdaságosabban tudjunk üzemelni” - emelte ki Varga Roland, az Ózdi Távhőtermelő és Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Szóba került továbbá egyházak, civil és sportszervezetek támogatása is. A civil szervezetek számára 6 millió forintot, a sportszervezeteknek 30 milliót, az egyházaknak pedig temetőgondozásra másfél millió forintot különítettek el a költségvetésben. Nem csak a támogatásokra, az idei városi rendezvényekre is tettek félre. Erre 30 millió forintot szántak. Dr. Csuzda Gábor ennek a tételes leosztását hiányolta. Ezt a testületi ülésre készítik el a szakemberek.

„Korábban az volt a probléma, hogy voltak átcsoportosítások. Most ezt akartuk pontosan elkerülni. Azt mondtuk a költségvetési rendeletben, hogy itt van, ennyi pénz van, nem zsákbamacska, ennyi jött a városi rendezvényre, és ennek a címzettje lesz az ÓMÉK. Az ÓMÉK pedig egy nonprofit szervezet, egy nonprofit gazdasági társaság, ami ezeket tartalommal fogja kitölteni” - mondta dr. Almási Csaba, jegyző.

Nagyobb vita alakult ki azonban a városrehabilitációs feladatokról szóló napirendről. Erre a célra első körben 35 millió forintot különített el a város vezetése.

„Az, hogy a város egyik felében történik valami, a másikban meg majd egy jövőbeli, várható forráskiegészítésre hivatkozva majd később történik valami. Számomra ez így elfogadhatatlan” - hangsúlyozta dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, területi képviselő.

A felosztást úgy tervezték, hogy számsorrenben haladnak az első választókerülettől a tízesig. Janiczak Dávid polgármester kiemelte, elkezdte behívni a képviselőket egyeztetésre, a keret pedig az ötösnél elfogyott.

„Választókerületek szempontjából öt körzetig jutottunk, a hatodikkal már nem tudtunk beszélni sem, mert elfogyott a keret. A hatostól majd megyünk tovább a következőn. Egyébként nem tesszük a távoli jövőbe. Április végére tervezzük a költségvetés módosítását, és utána már fel is tudjuk osztani a városrehabilitációs keretnek a következő körét” - tette hozzá Janiczak Dávid, polgármester.

A polgármester és a bizottság elnöke is kiemelte, hogy öt körzet kap most és öt a következő keretből.

„A 35 millió forintot szét lehetett volna úgy is osztani, hogy van tíz egyéni választókörzet és 3,5 millió forintot mindenki kap. Elaprózzuk és mindenkinek lett volna fél munka, vagy még annyi sem. Nem célszerűbb, ha már egyszer pénzt fektetünk bele és felújítást akarunk végezni és fontos feladatok vannak, akkor olyan területekre adjuk. Az öt körzetben sem egyenlő arányban lett felosztva a pénz, hanem feladatok vannak. Mik azok, amiket meg kell valósítani és mennyibe kerülnek” - fogalmazott Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

Az ülés végén áttértek a bizottsági hatáskörben meghozott döntésekre. Két ingatlant értékesítettek, egyet pedig térítésmentesen vettek át. A napirendi pontok mindegyikét elfogadták a tagok és elfogadásra javasolják a testület számára is. Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete holnap délelőtt tíz órakor kezdi meg munkáját, az ülést az Ózdi Városi Televízió képernyőjén élőben követhetik.