Frankofón Filmnapok a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban
Kultúra
2024. márc. 25.

Frankofón Filmnapok a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark már nyolcadik éve csatlakozik a Frankofón Filmnapokhoz, amely programsorozatban filmvetítéssel és beszélgetéssel várják az érdeklődőket.

A Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban mindig is fontosnak tartották azt, hogy több generációnak kínáljanak különböző kulturális programot. Az intézmény ebben az évben már nyolcadik alkalommal csatlakozott a Frankofón Filmnapokhoz, melynek keretében újabb komplex programra invitálták az érdeklődőket. A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulói közösen vettek részt a nem mindennapi eseményen, melyet kiemelten kezelnek az NFÉ-ben.

„A Frankofón Filmfesztivált itt Magyarországon tizennegyedik alkalommal szervezik a Francia Intézet és a Francia Nagykövetség részvételével. Itt Ózdon pedig kiemelten fontosnak tartjuk, hiszen az egyik helyi középiskolában a SZIKSZI-ben, több tucat diák tanul franciául, így ez számunkra is egy roppant fontos feladat, hogy nekik még inkább elérhetővé tegyük a francia kultúrának a különböző szegletét és szeleteit” - emelte ki dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

A filmet nemcsak franciául hallhatták a diákok, hanem természetesen magyar felirattal is el volt látva, hogy minden tanuló a lehető legpontosabban figyelemmel tudja kísérni a történetet, mely egy megtörtént eseményt dolgozott fel. A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium képviselői nagyon örültek ennek a lehetőségnek, hiszen már több éve nagyon jó kapcsolatot ápolnak az intézmény vezetőjével, aki minden alkalommal francia nyelven beszéli meg a film mondandóját a fiatalokkal.

„Én szeretek kimozdulni az iskolából, hiszen így más körülmények között és hosszabb ideig a diákoknak lehetőségük van a francia nyelvet hallani és gyakorolni és autentikus környezetben a francia kultúrát magukba szívni. Remélem, hogy sokan jönnek el megnézni a filmeket és még hasonló programokat tudunk szervezni együtt” - mondta Bárdosné Raminczki Csilla, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium pedagógusa.

A Frankofón Filmnapok ebben az évben is remek lehetőséget kínálnak arra, hogy ilyenkor márciusban bemutathassák Magyarországon a frankofón országok legutóbbi filmtermésének legjavát. A Nemzeti Filmtörténeti Élményparkba is számos látogatót vonz a francia kultúra iránt érdeklődők köréből. A habcsókok és csillagok című film vetítése után a diákok megbeszélték a történet közölnivalóját.