„Álmok építői lesztek!” - Az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Kara pályaorientációs napot tartott az NFÉ-ben
Oktatás
2024. márc. 21.

„Álmok építői lesztek!” - Az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Kara pályaorientációs napot tartott az NFÉ-ben

Pályaorientációs és tehetséggondozó programot indított útnak az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Kara. Az eseménysorozat célja az építészet népszerűsítése.

Az ózdi származású Prof. Dr. Csontos Györgyi indította a napot előadásával. A prezentációt az egykori Fúvógépház megújult falai között tartotta. Beszélt az építész és építőmérnöki pálya különbségeiről, illetve az ózdi gyár területén található létesítményekről. Büszke az általa tervezett Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és Digitális Erőmű épületére. Témába vágó filmet is vetítettek a diákoknak, mely ecsetelte a nők helyzetét az építész- és építőmérnöki szakmában.

„Valaki azt mondja, hogy nincsenek különbségek, inkább kvalitási különbségek vannak, mint minden szakmában tulajdonképpen. Talán az építészetben lehet, hogy azért merül föl jobban ez a kérdés, mert hagyományosan az építészmérnöki szakma tényleg férfias szakma volt, több volt a férfi. De egyébként már van egy olyan tendencia, hogy az építész képzésekben tulajdonképpen már szinte több a nő, tehát a szakmánknak is föl kell erre készülni, hogy az arány megfordul idővel” - mondta Prof. Dr. Csontos Györgyi, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának egyetemi tanára.

A roadshow keretében a professzor és kolléganői számos budapesti és vidéki helyszínen népszerűsítik majd a szakmát a közeljövőben. Főként a nőket szeretnék megcélozni. A mai alkalommal is többen kedvet kaptak a szakirányhoz.

„Nagyon érdekes volt az egész bemutató, szerintem eléggé kreatív is, nekem nagyon tetszett. Azt vettem észre, hogy az osztálytársaim is élvezték. Őszintén talán még én is meggondolom, hogy ezt választom-e továbbtanulás esetén” - nyilatkozta Bálint Mária.

A filmvetítés és beszélgetés után a diákoknak lehetősége nyílt kreatívkodni. Az alkotóműhelyben papírból készíthettek gyártornyot a fiatalok. A kész modellek telefon segítségével is megvilágíthatóak voltak, így jól kirajzolódtak a makett vonásai. A programon a "Mérnöknők az YBL-ben" című vándorkiállítást is megtekinthették a diákok. Az esemény épületbejárással zárult.