Úthálózat fejlesztés
Város
2021. okt. 19.

Úthálózat fejlesztés

Elkezdődött az aszfaltozás a városi keretből. A kivitelező cég szakemberei elsőként a Hajnóczy József útra vonultak fel, majd az Építők útja következett.

Munkagépek jelentek meg hétfőn reggel Cipóban a Hajnóczy József úton. Az előkészítés már hetek óta zajlott, például az aknafedlapok kiemelésével. A kivitelező cég dolgozói az útszakasz portalanítása után emulziós anyaggal kezelték a felületet, ugyanis ennek használatával az aszfalt kötése biztosabbá válik. Az önkormányzat még július végén különített el erre a célra egy keretösszeget, amelynek köszönhetően több belterületi útszakasz is megújul Ózdon. Hogy pontosan mely utak, azt a területi képviselők döntötték el. Összességében 24 útról van szó, köztük akad olyan is, amely még sosem látott aszfaltot.

„Az aszfaltozást az önkormányzat által biztosított 130 millió forintos keretből valósul meg. A közbeszerzést kiírták és a Lasped Kft. nyerte a munkát. Jelenleg éppen itt a Hajnóczy József és az Építők útjának az aszfaltozása folyik. Ez ma elvileg elkészül, de az Építők útja átcsúszik holnapra. Az ütemterv első fele elkészült. Minden utcában kiértesítjük előtte 2-3 nappal a lakosokat” - mondta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

Fontos, hogy a lakosság is együttműködjön, hiszen csak így haladhat zökkenőmentesen a felújítás. Ezért lényeges, hogy senki ne hagyja autóját a kivitelezés idejére az úton. A Hajnóczy József út mintegy 400, míg az Építők útja 200 méter hosszban kapott 5 centiméter vastagságban aszfaltborítást. Ezeken a szakaszokon csupán már csak a padkarendezés van hátra. Ma délelőtt a Szabolcs közben folytatódott a munka.

„Hogy a Szabolcs közben került sor az aszfaltozásra az indokolta, hogy sorrendiséget kellett felállítani. Ez az út már régóta megérett arra, hogy megkapja a felújítást, ezt már kátyúzni nem lehetett volna. Ezen kívül még a Szabolcs köz és az Árpád vezér út közötti garázssor lesz újraaszfaltozva. Itt szintén ugyanez volt a probléma, tehát az már az autó kerekeit tönkretette. Illetve a Bulcsú úti otthonnak a bejárati része lesz szintén leaszfaltozva” - emelte ki Angyal Béla, területi képviselő.

Az aszfaltot Múcsonyból szállítják városunkba, erre a három utcára mintegy 360 tonnát használnak fel. Összesen 5 km hosszú és 17 351 m2 új aszfalt felületű útja lesz Ózdnak. Néhol két ütemben zajlik majd a beruházás.