Túlszaporulat, kóbor kutyák és telített telep – a probléma megoldása a cél
Város
2024. márc. 20.

Túlszaporulat, kóbor kutyák és telített telep – a probléma megoldása a cél

1.6 millió forintot kapott ivartalanításra az Ózdi Állat- és Környezetvédelmi Alapítvány. A Magyar Állatvédők Országos Szervezeténél pályáztak.

A kóbor állatok jó része az Ózdi Állategészségügyi Telepre kerül, feltéve ha van hely, ez pedig igen ritka. Rengeteg a szaporulat, nagyon sok a gazdátlan, otthontalan kutya. A probléma megoldásán folyamatosan dolgoznak a szakemberek.

„A Magyar Állatvédők Országos Szövetsége nyert egy 20 millió forintos pályázatot a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítványtól. Ezt a pénzt osztottuk szét harminckét tagszervezet között csak ivartalanításra. Ez egy kiemelt projekt, mert úgy gondolom, hogy egyszerűen a legfontosabb, hogy ne legyen túlszaporulat, és akkor a menhelyeket sem fogja terhelni ez a nagy gond, sem az államot, tehát ez mindenkinek nagyon fontos” - mondta Tőzsér Judit, a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének elnöke.

Az Ózdi Állat- és Környezetvédelmi Alapítvány először nyolcszázezer forintot kapott ivartalanításra. Úgy tudjuk, volt olyan tagszervezet, amelyik nem tudta felhasználni az összeget, így a helyi alapítvány újra pályázott és még nyolcszázezret kapott. Így 1.6 millió forintból, nagyjából 50 kutyának tudnak segíteni.

„Én próbáltam a saját terültemen, Somsályon, ahol problémát okoznak a kóbor kutyák, próbáltuk bejárni ezeket a területeket és érdeklődni, illetve értesíteni a lakosságot arról, hogy van ilyen lehetőség. Somsályról sajnos csak egyetlen kutyát ajánlottak fel ivartalanításra, másnak nincs kutyája” - nyilatkozta Fidrus Péter, az Ózdi Állategészségügyi Telep telepvezetője.

Április 30-ig tehát újabb nyolcszázezer forintból ivartalanítják a kutyákat. Továbbra is várnak még jelentkezőket. Elsősorban családi házas övezeteket érint a felhívás. A cél, hogy minél kevesebb szaporított állat legyen, aki végül az utcán vagy a telepen köt ki.