Viseletbemutató kiállítás nyílt a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban
Kultúra
2024. márc. 18.

Viseletbemutató kiállítás nyílt a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

Kerek az én csizmám sarka címmel viseletbemutató kiállításra várta az érdeklődőket a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban Pitlik-Sipos Eszter.

A Prima Volta Zenekar népzenéjével várták azokat az érdeklődőket, akik a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkba látogattak el a Kerek az én csizmám sarka címet viselő, különleges viseletbemutatóra. A zsúfolásig megtelt nagycsarnokban Pitlik-Sipos Eszter, a kollekció birtokosának gyűjteményét állították ki. A rendezvényt Zsuponyóné Újvári Mária a Putnoki Gömöri Múzeum igazgatója nyitotta meg. Az élménypark márciusi programjait a bátor és karizmatikus nő jelenlétének szentelték, ennek folytatása volt a viseletbemutató is.

„A következő két hétben itt megtekinthető kiállítási anyagban Pitlik-Sipos Eszter népviseletgyűjtőnek az igen gazdag viseletgyűjteményét mutatjuk be, ami egy olyan meghatározó jelenség a népművészeten belül, hogy kiemelést és hangsúlyt, valamint fókuszt érdemel” - mondta dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

A tizenhat viseleti darabot a Szabad Szombat Táncegyüttes fiatal leányai öltötték magukra, hogy a közönség a ruhák minden apró részletét megfigyelhesse.

„Közel húsz éve foglalkozom népviseletek gyűjtésével. Az első darabom is egy kalotaszegi viselet volt, amit édesanyáméktól kaptam és a mai napig féltve őrzöm. Innen indult ez a szerelem, hiszen mint néptáncos, ki ne szeretné a szép ruhákat? Majd később táncpedagógusként szívügyemmé vált, hogy a színpadon meg tudjuk azt jeleníteni, hogy mi volt, ami ténylegesen volt, nem pedig hasonló ruhákat, hanem inkább rekonstrukciót vagy eredeti darabokat tudjunk kiállítani a színpadra” - emelte ki Pitlik-Sipos Eszter, néptáncpedagógus, népviseletgyűjtő.

Az egyedi gyűjteménybe a gömöri, bodrogközi, kállai, magyarpalatkai, kalotaszegi, moldvai, és sok más eredeti és eredeti alapján pontosan elkészített ruhaköltemény tartozik. A kreatív színpadi díszek egy része Volykó Béla kosárfonómester keze munkáját dicséri. A kiállítást április másodikáig tekinthetitek meg az érdeklődők.