Állati futóverseny a Bíben-völgyben
Sport
2024. márc. 5.

Állati futóverseny a Bíben-völgyben

Második alkalommal rajtoltak a nevezők az Ózdi Kutyás Hegyifutó Versenyen. Az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület által szervezett eseménynek a Bíben-völgy adott otthont.

Lelkes futók és házikedvenceik sorakoztak a Bíben-völgy lábánál. A II. Ózdi Kutyás Hegyifutó Versenyre érkeztek. Az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület tavaly hívta életre a kezdeményezést. Akkor pályázati forrásból, most pedig önerőből finanszírozták. Szeretnének hagyományt teremteni belőle.

„Körülbelül huszonegy előnevezés volt és két helyszíni. A pálya a tavalyi pályával egyezett meg, 8.4 kilométer. A magányos cédrusfánál van a fordító” - mondta Kormos József, az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület tiszteletbeli elnök.

A nevezőket csoportokra osztották és percenként indították el őket a szervezők. Ameddig a futók és négylábú társaik a vizes, sáros távval küzdöttek, a célban már a fogadásukra készültek. Meleg tea, gyümölcs és zsíros kenyér várta a kilátogatókat.

Lassan az első befutó is megérkezett, utána pedig folyamatosan futottak be a versenyzők. Minden sikeres teljesítő egy egyedi kitűzővel gazdagodott. A célban nem csak a gazdáknak volt frissítés. A kutyák jutalomfalatot és vizet kaptak. Amelyik négylábú kitartóbban kérlelte gazdáját, a zsíros kenyérből sem maradt ki. Molnár Csaba jártas a versenyek világában, kutyájával azonban most indult először.

„Számomra nagyon meglepő volt, hogy gyakorlatilag végig húzott. Ez nincs külön begyakorolva. Végig húzott az útvonalon. Körülbelül olyan négyszáz méter lehetett összesen, amikor a kötél nem volt megfeszülve, úgyhogy nekem ez egy nagyon pozitív élmény volt, meg szerintem neki is” - nyilatkozta Molnár Csaba, versenyző.

Teljesen megtelt élettel a célzóna. A megmérettetésen kutya nélkül is lehetett indulni, többen is éltek a lehetőséggel. Az utolsó befutó után a bírák összesítették az eredményeket. A nevezésnek egyébként több kritériuma is volt.

„A szabályok között szerepelt, hogy kutyát pórázon, kézben nem lehet vezetni és szabadon sem, hanem csakis derékban bekötve, megfelelő felszereléssel. Az állatok egy része, sőt a nagy része szokott indulni ilyen kutyás versenyeken, de vannak, akik most először vannak ilyenen. Volt egy darab egy kilométeres nevezőnk is, amikor életében először futott a kutya és a gazdája együtt” - emelte ki Ihász Veronika, az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület elnökségi tagja.

Az esemény végén kiosztották az okleveleket és a díjakat is. Az első három helyezett kutyája sem maradt ki a jóból. Nekik csont vagy disznóláb járt a jó eredményért. A dobogón nehezen álltak meg az állatok, akadt, akit inkább ölbe vett gazdája. Az eseménynek egyébként jótékony célja is volt. A nevezésekből befolyt 85 ezer forintot most is Kormány Viki és Virág Niki civil állatvédők kapták. A verseny végén dr. Csuzda Gábor önkormányzati képviselő társaival együtt szintén megajándékozta az állatvédőket. Egy hatalmas kutya boxot adott át nekik, hogy megkönnyítse a jövőbeli szállításokat számukra.