Megnőtt a felső légúti megbetegedések száma a melegebb időjárás miatt
Egészség
2024. márc. 1.

Megnőtt a felső légúti megbetegedések száma a melegebb időjárás miatt

Gyerekek és felnőttek egyaránt jelentkeznek a háziorvosi rendelőkben felső légúti megbetegedésre jellemző tünetekkel. Az enyhébb időjárás kedvez a vírusok terjedésének.

Az év ezen időszakában nem megszokott hőmérsékletet tapasztalhatunk. Az enyhébb időjárás miatt sokkal jobban kell figyelnünk egészségünkre, ugyanis a melegedés kedvez a vírusok szaporodásának. Ezáltal megnő a felső légúti megbetegedések száma. Mostanában gyerekek és felnőttek is megjelennek a rendelőkben a betegségre utaló tünetekkel.

„A felső légúti megbetegedéseket általában vírusok okozzák. A változékony időjárás, az nagyon kedvez ennek. Tünetek egy-két nap után kezdődő hőemelkedés, levertség, fáradtság, tüsszentés, orrdugulás, orrfolyás, ezek pár nap alatt rendbejönnek és maguktól meggyógyulnak a betegek. Esetleg, ha egy hétnél tovább húzódik és magas lázuk lesz a betegeknek, akkor felülfertőzésre kell gondolni, magyarul bakteriális fertőzésre. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a kelleténél tovább tartanak a tünetek. Fontos kiemelni még, hogy a felső légúti megbetegedéseket vírusok okozzák, amik ellen nem hatásos az antibiotikum. Csak akkor érdemes alkalmazni, amikor több napon keresztül húzódik a folyamat, hiszen ekkor felülfertőzésről beszélhetünk. Az emberek általában a legegyszerűbb módon próbálnak védekezni a betegségek ellen.

„Én most már közel két hónapja vagyok így, úgyhogy inkább ilyen izomfájdalom van, akkor torokfájás, tüsszögés, felfázás ilyesmi. Inkább ilyen náthaszerű tünet ez végül is, hál istennek nekem láz nem volt. Volt egy kis hasmenés is, úgyhogy közel két hónapja vagyok ebben. Próbálom kivédeni sok C-vitaminnal meg vitaminokkal. Időnként pedig természetes alapanyagokkal narancs meg gyümölcsök” - nyilatkozta Kocsisné Ragyina Nikoletta.

A megelőzésre a legkézenfekvőbb módszer, a szezonális gyümölcsök-zöldségek fogyasztása, tehát a vitaminokban gazdag étrend. A kisebbeket érinti nagyobb számban az ilyesfajta megbetegedés, a felnőtteknél is jellemző, de jóval kisebb az arány. Ennek hátterében a zárt közösségek, valamint a sok emberrel való érintkezés állhat. Ha mégis megbetegednénk, forduljuk orvoshoz a megfelelő kezelés érdekében.