Galamb és kisállat bemutatót tartottak a V-116. számú Ózdi Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület tagjai
Város
2024. febr. 28.

Galamb és kisállat bemutatót tartottak a V-116. számú Ózdi Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület tagjai

Sok család látogatott el a Civil Házban rendezett galamb és kisállat bemutatóra. Az érdeklődők díjnyertes példányokat is megtekinthettek.

Kakas kukorékolástól volt hangos a Civil Ház hétvégén. Ez fogadta az ide érkező kisgyerekes családokat, ugyanis galamb és kisállat bemutatót tartottak. A V-116. számú Ózdi Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület tagjai mutatták meg állataikat a látogatóknak. A legnagyobb felhozatal a galambokból volt, de sok tyúk és kakas, valamint nyulak is színesítették a palettát. Kisebb szárnyasokból sem volt hiány. Az egyesület elnöke Tuza Lajos különleges, nem mindennapi galambokkal érkezett.

„Szegény Benyhe Attila volt, akinek biztos ismerik az ózdiak a nevét és tevékenységét. Iskola igazgató volt, és neki az volt az álma, hogy felkutassa a galamb tenyésztés múltját. Az ő kutatásaiból derült ki, hogy már 1948-ban, tehát 75 évvel ezelőtt is foglalkoztak Ózdon galamb tenyésztéssel. Ezt a hagyományt szeretnénk mi tovább vinni, és azt el kell mondanom, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében ez az egyetlen ózdi egyesület, ami még működik” - nyilatkozta Tuza Lajos, a V-116. számú Ózdi Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület elnöke.

Az egyesület tagjai arra törekszenek, hogy a hagyomány tovább folytatódjon. Az alkalomra Kazincbarcikáról, illetve Királdról is érkeztek kiállítók. Korábban az ilyen jellegű rendezvényeknek iskolák aulája adott otthont, az új szabályok miatt most erre nem volt lehetőség. Városunk polgármesterének közbenjárásával a Civil Házban sikerült helyszínt biztosítani az egyesületnek.

„Tízéves koromban még a Vasvár suliban voltam először ezen a kiállításon. Minden évben igyekeztem kilátogatni a helyszínre Benyhe Attila tanár úr meghívására, aki sajnos már nincsen közöttünk, de a bemutató és a kiállítás tovább él. Sajnos az iskolák most nem adnak helyet ennek a rendezvénynek, ezért Tuza Lajossal még a téli teaosztásnál megegyeztünk, hogy a Civil Házban helyet biztosítunk számukra. Itt viszont nem fér el annyi kiállító, úgyhogy bízunk benne, hogy a jövőben még nagyobb helyet tudunk nekik találni, és még nagyobb rendezvényt tudunk tartani” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Két teljes napig tekinthették meg a díjnyertes állatokat a látogatók. Többen rácsodálkoztak a szebbnél szebb példányokra. A program a gyerekek körében volt a legnépszerűbb.