Kapcsolattartás és bűnmegelőzés – Ezekről a témákról beszélgettek az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársaival az oktatási intézmények vezetői
Rendőrség
2024. febr. 21.

Kapcsolattartás és bűnmegelőzés – Ezekről a témákról beszélgettek az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársaival az oktatási intézmények vezetői

A rendőrkapitányságra várták az Ózd és térségében lévő általános iskolák vezetőit. Az esemény a fő témája a jó kapcsolatteremtés és az iskolai bűnmegelőzés volt.

Az ózdi és a térségében lévő általános iskolák vezetőit várták ma az Ózdi Rendőrkapitányság tárgyalójába. A mostani alkalom fő témája az iskolai bűnmegelőzés volt, hiszen a fiatalok körében az egyik legfontosabb a megfelelő tájékoztatás és a prevenció. Soós Attila ezek mellett arra is kitért, mennyire fontos az együttműködés az oktatási intézményekkel.

„Az oktatási intézményekkel való jó kapcsolattartás az egyrészt már elindult, hiszen az iskolaőrök tevékenysége már több mint két éve folyamatos, a visszajelzések abszolút pozitívak. Ezen kívül az iskola rendőri státusz is működik, ahol a helyileg illetékes körzeti megbízottak látják el ezeket a feladatokat. A jó kapcsolattartás pedig fontos, hiszen egy településen élünk, egy településen dolgozunk, és én úgy gondolom, hogy nemcsak a lakossággal, hanem az intézményvezetőkkel, a településvezetőkkel a jó kapcsolat az alapja annak, hogy mindenki a munkáját megfelelően el tudja látni” - mondta Soós Attila, az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

A Kazincbarcikai Tankerületi Központ illetékességi területén található 41 intézményből 24-ben teljesítenek szolgálatot iskolaőrök, ezen belül több ózdi iskolában is jelen vannak. A kezdeti bizonytalanság után mára már pozitívak a pedagógusok és a szülők visszajelzései is a munkájukkal kapcsolatban.

„Jó kezdeményezésnek tartom az iskolaőr programot is, nálunk is jó a kapcsolat az iskolaőrrel. Volt egy időben mikor gyakran láttuk az iskolarendőrt is, mostanában ritkábban, de ha kérünk tőle segítséget, akkor rögtön kapunk. Ha nem személyeset, akkor egy telefonost, hogy kit keressünk az ügyben” - tette hozzá Szabó László, a Vasvár Úti Általános Iskola intézményvezető-helyettese.

A kellemes hangvételű értekezleten az iskolákban jelen lévő problémákat járták körbe. Digitális világunkban a számítógép és a mobiltelefon mindennapjaink részévé vált. A fiatal generáció pedig még inkább ki van téve az internet veszélyeinek.

„Én azt gondolom, hogy a mai világunkban ez egy égető probléma. A gyerekek gyakorlatilag minden nap használják a mobiltelefont, a számítógépet, és sokszor bújtatott módon, de igenis veszélynek vannak kitéve. Úgyhogy minden alkalmat meg kell ragadni arra, hogy ez ellen küzdeni tudjunk” - hangsúlyozta Nagy Tamás, a Kazincbarcikai Tankerületi Központ szakmai vezetője.

A beszélgetés során az intézmények vezetői több problémára is igyekeztek közös megoldást találni a rendőrség munkatársaival. Soós Attila kapitányságvezető biztosította a résztvevőket arról, hogy lehetőségeikhez mérten mindenben segíteni fogják az oktatási intézményeket, és továbbra is a megfelelő együttműködésre fognak törekedni.