Végvári katonaság, huszárság. Rendhagyó történelemórát tartottak három ózdi oktatási intézményben
Oktatás
2024. febr. 20.

Végvári katonaság, huszárság. Rendhagyó történelemórát tartottak három ózdi oktatási intézményben

Bemutatót tartottak a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai három intézményben. Az előadás témája a huszárság kialakulása volt.

Három helyszínre is ellátogattak a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület huszárai. A szervezet sikerrel pályázott a Nemzeti Együttműködési Alap egyik tenderén, így lehetőségük nyílt arra, hogy élő történelemórát szervezzenek a környékbeli iskolák diákjainak. Az első állomás párhuzamosan a Bolyky Tamás Általános Iskola és a Vasvár Úti Általános Iskola volt. A negyedik és ötödik osztályos tanulók izgatottan érkeztek a Vasvár úti iskola dísztermébe. Az előadás első részében Varga Balázs beszélt a huszár szó eredetéről. Bemutatta a korra jellemző fegyvereket és azok használatát. Szó volt a végvári katonák mindennapjairól is. A közhuszár török korabeli ruhát viselt, ami igencsak elnyerte a diákok tetszését.

„Nagy érdeklődés fogadta és úgy láttuk, hogy sikerült vele kicsit felkavarni az állóvizet, a diákok érdeklődését sikerült felkorbácsolni a jelenlétünkkel” - mondta Varga Balázs, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület közhuszára.

A történelemóra második felében Varga Gábor hagyományőrző huszárőrnagy vette át a szót. A tanulók megismerhették az 1848-49-es szabadságharc történéseit és a huszárság szerepét. A honvéd lovasság katonája büszkén viselte egyenruháján a fekete-sárga zsinórt. Az előadás-sorozat az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium Soltész József Emléktermében folytatódott. A prezentáción tizenegyedikes diákok vettek részt.

„Iskolánkba már nem először látogatott el a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület. Ennél az osztálynál, ahol most előadást fognak tartani, itt első alkalommal járnak. Tizenegyedikes osztály, biológia és informatika tagozatosak, tehát nem épp történelem tagozatosak, de én mint történelem szakos tanáruk mindenképpen fontosnak tartom azt, hogy ilyen rendhagyó történelemórák is zajlanak az intézményünkben” - nyilatkozta Czenéné Csomós Eszter, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium igazgatóhelyettese.

A gimnázium tanulói betekintést nyerhettek a végvári katonák hajdani életébe és megismerhették a huszárság kialakulásának történetét is. Az előadáson bemutatott fegyverek igazán nagy sikert arattak a diákok körében.

„Ezen a rendhagyó történelemórán voltam. Én még sosem voltam ilyenen. Nagyon izgalmas volt, mert találkoztunk a huszárokkal és láttuk a ruhájukat, az öltözködésüket és a fegyvereiket és egy kicsit megismerkedtünk a történelmükkel” - emelte ki Kasza Áron, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium tanulója.

Az előadás interaktív beszélgetéssel zárult, ahol a tanulók feltehették kérdéseiket. A nagy érdeklődésre való tekintettel a hagyományőrző egyesület a jövőben is tervez hasonló bemutatót.