Elűzték a telet a Zalai úton
Szabadidő
2024. febr. 20.

Elűzték a telet a Zalai úton

Hagyományteremtő szándékkal szervezte meg az Aktív Zóna Alapítvány Vitális István vezetésével azt a délutánt, melyen a Zalai út és környékének lakói eltemették a telet, és együtt várták a tavaszt.

Máglya égett a Zalai úton, ahol korábban több alkalommal is összegyűltek már az utca és környékbeliek különféle hagyományőrző programra. Tavasszal virágokat osztanak, nyár estéken utcabált rendeznek, az elmúlt hétvégén pedig télűzésre vártak mindenkit az Aktív Zóna Alapítvány és Vitális István szervezésének köszönhetően.

„Első alkalommal van most ez a télűző mulatság a Zalai utcában. Kifejezetten az itt lakóknak, a környéken élőknek. Az elsődleges célcsoportunk tulajdonképpen mindenki. A legkisebbektől a legnagyobbakig. A nagyobbak forralt bort, a kisebbek forró teát, illetve fánkot kapnak. A legkisebbeknek van még egy plusz meglepetésünk is, akik kiszebábot hoztak” - mondta Vitális István, főszervező.

Az Aktív Zóna Alapítvány több mint húsz éve működik. Minden általuk szervezett programra sokan kíváncsiak, hiszen több generációhoz szólnak, így a szombati téltemetés családi napnak is megfelelt. Dr. Csuzda Gábor szerint szükség van az ilyen és ehhez hasonló közösség-összekovácsoló programokra, de az itt élők is örültek a kezdeményezésnek.

„Rendkívül jólesett, hogy ide a Zalai utcába is meghívtak a szervezők. Nagyon fontos, hogy erősítsük a helyi közösségeinket, hiszen ettől város a város” - hangsúlyozta dr. Csuzda Gábor, önkormányzati képviselő.

„Szerintem a világ egyik legjobb kezdeményezése és nagyon örülök annak, hogy itt lakom, ahol lakhatom. Sok-sok éven keresztül minden nyáron, illetve télutón megtörténnek ezek a nyárbúcsúztatók és télbúcsúztatók, és mint a hátam mögötti arcokból is látszik, hogy itt mindenki mosolyog, jól érzi magát velem együtt természetesen” - emelte ki Jakab Zsolt.

A télűzés hangos és vidám hangulatát a Ronyecz házaspár táncháza alapozta meg, akik pillanatok alatt maguk mellé gyűjtötték a kicsiket és nagyokat egy-két ritmusra. Az esemény legfontosabb momentuma az volt, amikor a gyerekek a tűzbe dobták az otthon elkészített kiszebábot, hiszen a babona szerint ennek elégetése megszabadítja az embereket minden bajtól.

„Ezt otthon anyával csináltuk és elhoztam erre a kiszebáb égetésre. Az tetszik a legjobban, hogy van fánk, mert az a kedvencem” - fogalmazott Buda Blanka.

Az estébe nyúló hagyományteremtő program zárásaként a tűzzsonglőr látványos show-ját láthatták a téltemető és tavaszváró rendezvény résztvevői.