Megérkezett a hideg
Hírek
2021. okt. 16.

Megérkezett a hideg

Elkezdődött a fűtési szezon. Ez hivatalosan minden évben október 15-én indul, azonban a hidegebb éjszakák miatt sokan már korábban elkezdték felmelegíteni lakásaikat.

A rendszerek ellenőrzése élet- és vagyonbiztonsági szempontból is nagyon fontos. A kémények, valamint a tüzelő-fűtő berendezések általános műszaki állapotának felmérését érdemes a fűtési szezon megkezdése előtt elvégezni. Azok, akik eddig elmulasztották, bármikor kérhetik az ingyenes szolgáltatást a katasztrófavédelemtől. Ezt célszerű évente végrehajtani. Érdemes tudni, hogy a társasházakkal ellentétben a családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, nekik a 1818-as telefonszámon vagy a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu internetes oldalon kell időpontot foglalni. Ezt az év bármely időszakában kérhetik.

„Az ellenőrzés elmulasztásával megnövekszik annak az esélye, hogy a karbantartatlan fűtőberendezés vagy kémény miatt egy olyan tűzeset vagy baleset következik be, ami elkerülhető lett volna. Vegyes tüzelésű berendezések esetében nő a kéménytűz kialakulásának kockázata, a nyílt égésterű berendezéseknél pedig a szén-monoxiddal összefüggő balesetek esélye” - emelte ki Dojcsák Dávid, a BAZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó századosa, szóvivője.

A szén-monoxid mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amely legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés miatt következik be. Hazánkban a tűzoltókat idén már 702 kéménytűzhöz riasztották, amit az elvezető falán felgyűlt korom és kátrány meggyulladása okozott. Érdemes megtenni a szükséges lépéseket, hiszen így saját magunkat és környezetünkben élőket is megóvhatjuk. A karbantartás elmulasztása egyébként anyagi terhet is róhat ránk.

„Egész egyszerűen arról van szó, hogy amennyiben az egyébként ingyenes közszolgáltatást nem veszi igénybe a tüzelő-fűtő berendezés üzemeltetője és nála káreset következik, akkor ott gyakorlatilag egyrészt a biztosítók sem könnyen térítik meg a kárát, másrészt egyfajta tűzvédelmi bírságra is számíthat” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A Tűzvédelmi Hatóság akár meg is tilthatja a kémény használatát. Akkor engedik újra az alkalmazását, ha az aktuális jogszabályoknak megfelel, ami gyakorlatilag akár több százezer forintos kiadást is jelenthet, így ajánlott inkább a térítésmentes szolgáltatást választani.