Elűzték a telet a Digitális Erőmű udvarán
Kultúra
2024. febr. 16.

Elűzték a telet a Digitális Erőmű udvarán

Űzzük el együtt a telet! - címmel családi napot tartottak a Digitális Erőmű udvarán. A szervezők kiszebáb égetéssel és fánkkal várták a vendégeket.

Menyecskének öltöztetett kiszebáb fogadta a vendégeket a telet szimbolizálva. A kicsik zajkeltő eszközökkel, mondókákkal, csúfolókkal, dalos körjátékokkal készültek erre a napra. A babona szerint a kiszebáb égetése megszabadítja az embereket minden bajtól. A téltemető népszokás igen kedvelt volt a falusi népek körében. Ma már csak elvétve találkozhatunk ezzel a szokással. Ezt a régi tradíciót keltették első alkalommal életre a Digitális Erőmű udvarán.

Dr. Csuzda Gábor, területi képviselő nyitotta meg a hagyományteremtő napot, amelyre sokan ellátogattak. Több generáció is kíváncsi volt a télűző programra, melyhez hasonlót több helyszínen is szerveztek városszerte. A képviselő elmondta, hogy a tavaszváráson kívül más jelentősége is van a több száz éves népszokásnak.

„Nagyon fontos a közösségek szempontjából az, hogy ilyen és ehhez hasonló rendezvényeket megéljünk közösen, hiszen a város nemcsak téglákból és malterből áll, hanem az emberek közösségéből is, és ez tölti meg igazán tartalommal, és ez teszi igazán várossá a várost és otthonná ezt a települést számunkra” - mondta dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

A Ronyecz család vidám előadással tette még színesebbé a télűző, tavaszváró délutánt, majd a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai és gyerkőcei ostorcsattogtatással zavarták el a hideg évszakot. De a délután legfontosabb momentuma az volt, amikor a résztvevők a kiszebábura rátűzték a rosszkedv, a gondok, a rossz szándék, a hazugság, az adósság, a féltékenység és más rossz tulajdonságok papírcetlijét és kezdődött az égetés.

„Rendkívül színvonalas volt a rendezvény, meglepően sokan eljöttek erre a télűzésre, a kiszebáb égetésre. Nagyon örültünk annak a lehetőségnek, hogy a kiszebábra felszúrhattuk a gondjainkat” - nyilatkozta Fedora István.

A báb elhamvadása a tél végét jelentette, így ezen a napon a téli ünnepkör is lezárult az intézményekben.