Klímanócska Program – Bemutató foglalkozás a Katona József Úti Óvodában
Oktatás
2024. febr. 14.

Klímanócska Program – Bemutató foglalkozás a Katona József Úti Óvodában

Bemutató foglalkozást tartottak a Katona József Úti Óvodában a Klímanócska Program keretében. Központi téma a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés volt.

Papírból készült állatok és szelektív hulladékgyűjtők is szerepeltek a kellékek között, amelyek a Klímanócskák Program bemutató foglalkozásához kellettek a Katona József Úti Óvodában. Az eseményt megelőzően az intézmény dolgozói egy 30 órás képzésen vettek részt Pásztón, ennek folytatásaként szervezték meg a délelőtti alkalmat. Az Ózdi Városi Óvodák tagintézményeiből is érkeztek pedagógusok, hogy elsajátítsák a gyakorlat elemeit. A bázisintézményben évek óta rendkívül fontosnak tartják a gyermekek szemléletformálását a természet védelmével kapcsolatosan.

„Itt a mi intézményünk, a székhelyintézmény már korábban is elhivatott volt, a környezettudatosságra nevelés érdekében mindent megtettünk. Korábban már pályáztunk a Zöld Óvoda címre, és az idén, nagy örömünkre sikerült ezt második alkalommal is elnyerni. Egyébként is az óvodai nevelésben egy kiemelt feladat a környezettudatosságra nevelés, hiszen ezt tartalmazza az országos nevelési programunk, és mi itt mindent megteszünk ennek érdekében” - nyilatkozta Juhász Tamásné, az Ózdi Városi Óvodák intézményvezetője.

A Dipol Humánpolitikai Intézet Kft. mintegy tíz éve foglalkozik környezetvédelmi és fenntarthatósági projektekkel, amelyet 2023-tól kezdve az Energiaügyi Minisztérium támogat. A tavalyi évben három, idén pedig további 12 vármegye egy-egy óvodájába valósítják meg a Klímanócskák Programot.

„A Klímanócskák Program gyakorlatilag egy hódmezővásárhelyi óvodából elindult kezdeményezés, amelynek lényege, hogy a gyerekek, az óvodás gyerekek mindennapjaiba beépül a klímaváltozással kapcsolatos gondolkodásmód, magatartás, szokásoknak a kialakítása, és ennek a népszerűsítése zajlik most az országban” - mondta dr. Forgó Gábor, a Dipol Csoport ügyvezető igazgatója.

Az ózdi óvodában gyakorlatban mutatták meg a pedagógusoknak, hogyan lehet játékos módon felhívni a gyerekek figyelmét környezetünk megóvására. A városunkba elhozott foglalkozás csupán egy töredéke a teljes bemutatónak, de így is megfelelő képet kaptak a résztvevők a projekt fontosságáról.

„Ezen a mai foglalkozáson a gyerekek a szelektív hulladékgyűjtés, illetve a hulladékgyűjtés és a természetvédelem kapcsolatával fognak foglalkozni. Ez egy komplex, összetett tevékenység-sorozat, amit majd itt most a gyerekekkel délelőtt játszani fogunk, hiszen a játékokon keresztül tud a gyerekekbe rögzülni mindaz az ismeret, amit az óvodapedagógusok szeretnének majd átadni részükre. Nagyon fontos, hogy ezeknek a játékoknak és eszközöknek szinte minden része újrahasznosított anyagokból készült el” - emelte ki Bozókiné Szabó Ildikó, a Klímanócskák Program ötletgazdája, szakmai vezetője.

A gyerekek rendkívül élvezték a délelőtti foglalkozást, melynek során játékos módon sajátították el a környezetvédelem alapjait. A programnak három eleme van, a harmadik alkalom áprilisban lesz, ahol egy családi nap keretében a gyerekek mellett a szülőket is bevonják a játékokba.