A szél is a tűzoltók ellen dolgozik – Egyre több a szárazfű-tűz térségünkben
Hírek
2024. febr. 8.

A szél is a tűzoltók ellen dolgozik – Egyre több a szárazfű-tűz térségünkben

Egyre több a szárazfű-tűz térségünkben, a szél is kedvez a lángoknak. Pár nap alatt harminc helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak az égő növényzet miatt.

A szabad területen keletkező tüzek jellemzően kora tavasszal és ősszel adnak több munkát a tűzoltóknak. Környékünkön azonban már januárban is találtunk olyan helyszíneket, ahol egyértelmű nyomai mutatkoztak a szárazfű-tűznek. Arlóban a főút és a bicikliút között is találtunk olyan részt, ahol a lángok martalékává vált a terület.

Több olyan jellemző terület is van, ahová az állomány tagjai mondhatni rendszeresen visszajárnak. Ide tartoznak a város peremkerületei, valamint a településeket összekötő egybefüggő parcellák. Farkaslyuk környéke is gyakran érintett. A napokban öt hektár égett a sátai temető mellett.

„Az elmúlt időszakban kollégáimnak több mint ötven alkalommal kellett káresethez vonulnia. Ennek a nagy részében, körülbelül harminc esetben erdő, illetve vegetációt érintő tűzhöz kellett vonulniuk. Az elmúlt napok szeles időszaka nagy mértékben megnehezítette kollégáimnak a beavatkozást. Az ilyen időben sokszor nagy kiterjedésű erdőtüzekre, illetve szárazfű-tüzekre kell számítaniuk, illetve beavatkozniuk kollégáimnak” - emelte ki Czene Zsolt, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnok-helyettese.

Az elmúlt napokra igen erős légmozgás volt jellemző. Ilyenkor a lángok is gyorsabban terjednek, amely megnehezíti a beavatkozó állomány munkáját. A HungaroMet előrejelzései szerint Ózd térségében a következő egy-két napban ismét megélénkül majd a délnyugati szél. Ehhez időnként erős széllökések társulhatnak.

„A legerősebb széllökésekre a péntek esti, illetve éjszakai órákban, valamint szombaton kell számítani. Akkor akár 50-55 km/óra körüli szélerősséget is mérhetnek. Vasárnapra, illetve hétfőre veszít erejéből a déli-délkeleti légmozgás. Majd az ezt követő napokban ismét előfordulhatnak élénk széllökések” - nyilatkozta Mráz Anna, meteorológus.

Viszonylag nagy erőket kell mozgósítaniuk egy-egy ilyen esethez. Sokszor érkeznek támogató egységek Egerből, Kazincbarcikáról és Pétervásáráról is, hogy segítsék a helyi lánglovagokat. Az egyik legnagyobb probléma, hogy ezek a helyzetek elvonják az erőket az épített környezetben esetlegesen bekövetkező károktól, ahol valóban élet, vagy vagyonmentésre lenne szükség. Nem elhanyagolható az sem, hogy a tűzoltóság gépjárművei, védőfelszereléseik is gyorsabban amortizálódnak emiatt, ezért gyakrabban kell ezeket cserélniük, ami költséggel jár.