VIII. alkalommal szervezték meg a Parókiai Disznóvágást a görögkatolikusok. A közösség tagjai nagyon kedvelik ezt a hagyományőrző alkalmat.
Zöldségek a tálban, disznóhús a tekenőben. A VIII. Parókiai Disznóvágást tartották meg a hétvégén az Ózdi Görögkatolikus Parókián. A hízó hat óra után érkezett meg az udvarra. Néhány órával később stábunk már csak a darabjait találta a száznegyven kilós állatnak. A dolgos csapat egy része akkor bent reggelizett, kilenc óra előtt ugyanis már tálalták a frissen sült vért. Ezt felváltva mindenki megkóstolta. Az étkező bejáratához egy kis kedvcsinálóként malacos vicceket függesztettek ki. A nők bent szorgoskodtak, a férfiak pedig a daráláshoz készítettél elő a húst kint.
„A szakácsnőnek, hogy időben el tudja készíteni a húslevest, minél hamarabb ki kellett csontolni, minél szaporábbra kellett sajnos venni, mert egy órára szeretne a szakácsnő húslevessel megvendégelni minket. Jön mellé még a toros káposzta, ami jelenleg még feldolgozás alatt van, de bízunk benne, hogy egy órára, mire a leves megfő, addigra el fog készülni” - mondta Szakács László.
Égett a tűz az üst alatt. Folyamatosan figyeltek a fa utánpótlására. Nagyjából negyvenen vettek részt az eseményen. Mindenki kivette a részét a feladatokból. A közösség tagjai nagy örömmel jöttek el. Az idősebbek ilyenkor felelevenítik a disznóölés közösségkovácsoló hagyományát, a fiatalok pedig megtapasztalhatják, hogy is zajlott ez régen.
„Nagyon fontosak egy egyházközség életében a közösségi események. Most egy parókiai disznóvágáson vagyunk itt. Ez az összefogás megmutatkozik abban is, hogy nem csupán az egyházközség, hanem a Pro-Parochia Megmaradni Ózd Jövőjéért Alapítvány is támogat bennünket. Egy olyan napon veszünk részt, amelyen akár fiatalabbak, akár idősebbek megtalálják mind az örömüket, mind pedig a feladatukat, munkájukat” - nyilatkozta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.
A feldolgozott húst a közösségi alkalmakra készítik, akkor fogják ugyanis elfogyasztani együtt.