Véradást szerveztek a Civil Házban
Egészség
2024. jan. 31.

Véradást szerveztek a Civil Házban

Véradás volt ma a Civil Házban. A résztvevők közül egy szerencsés Valentin-napi vacsorát nyert. Kerékgyártó Mihály pénzadománnyal ajándékozta meg a Magyar Vöröskeresztet.

A megszokott helyszínen várták ma is az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének munkatársai azokat, akik vérükkel szeretnének segíteni beteg embertársaikon. A Civil Házban ma is folyamatosan érkeztek a véradók, akiknek ebben a hónapban meglepetéssel készültek a szervezők.

„A tavalyi évben is volt rá példa, hogy egy helyi cég felajánlást adott a számunkra, hogy a véradók között kisorsoljunk. Ez a mostani évben egy Valentin-napi vacsora meghívás. Ebből egy darabot kaptunk a Hotel Ózd felajánlásaként, amit ki fogunk sorsolni a mai napon a véradók között, akik ide a Civil Házba eljöttek és vért adnak” - mondta Kása-Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

Minden hónap utolsó szerdáján van lehetőség önzetlenül segíteni a Civil Házban. Ha az egészségügyi teszt kitöltését követően a helyszínen tartózkodó orvos megfelelőnek találja a páciens állapotát, akkor kezdődhet el a véradás. A rendszeresen segítők fontosnak tartják, hogy ily módon támogassák bajba jutott embertársaikat. A sorban állók között sokan már többször adtak vért.

„Rendszeresen jártam véradásra, most pedig már irányított véradásokra járok általában. Sajnos mindig van ismerős, akinek szüksége van vérre” - emelte ki Oláh Zsolt.

Nem csak a vért adók egyikét éri meglepetés a vacsora meghívással, de a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének munkatársait is, hiszen Kerékgyártó Mihály kereste meg őket. Korából adódóan sajnos már nem adhat vért, így más módját választotta a segítségnek.

„Tévedés ne essék, nem azért jöttem, hogy vért adjak. Úgy döntöttem, hogy egy adományt adok. Tekintettel arra, hogy most a nyugdíjhoz is hozzátettek egy bizonyos összeget, úgy döntöttem, hogy százezer forintot elhozok a Vöröskereszt részére” - nyilatkozta Kerékgyártó Mihály.

A Magyar Vöröskereszt korábban kapott már támogatásokat, amelyek elsősorban, ruha adományok voltak.

„A mai napon nagy meglepetés ért minket, mivel Kerékgyártó Mihály részéről pénzbeli adományt kaptunk. Nagyon hálásak vagyunk neki, amit ezúton is szeretnénk megköszönni. Az adományt a véradások alkalmával fogjuk felhasználni, reméljük, hogy ezzel is támogatjuk azokat az önkéntes véradókat, akik megjelennek a véradáson” - tette hozzá Bereczki Erika, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi vezetője.

Egy véradáson 4,5 deci vért vesznek le. Maga a vérvétel ideális esetben 5-10 percig tart, a teljes vérvételi folyamat az előzetes orvosi vizsgálattal és a kérdőív kitöltésével együtt nem szokott hosszabb lenni egy óránál. A vérvétel után nyomókötést tesznek a szúrás helyére. Ezt követően nem ajánlatos a nap hátralévő részében fizikai megterhelést végezni.