Fotóművészeti Szemlét tartottak a Digitális Erőműben
Kultúra
2024. jan. 29.

Fotóművészeti Szemlét tartottak a Digitális Erőműben

53. alkalommal rendezte meg a Heves Megyei Fotóklub az Észak-Magyarországi Fotóművészeti Szemlét a Digitális Erőmű csarnokgalériájában. 80 képet tekinthetnek meg itt a látogatók.

A Heves Megyei Fotóklub immár 53. alkalommal rendezte meg az Észak-Magyarországi Fotóművészeti Szemlét. Az eseményre az érdeklődők a Digitális Erőmű csarnokgalériájában gyűltek össze. Dr. Csuzda Gábor területi képviselő nyitotta meg a rendezvényt, aki hangsúlyozta, hogy a fotózás, mint művészet nem egyszerű, mert sok munka rejlik egy-egy elkapott pillanatban. Demeter Pál a Heves Megyei Fotóklub vezetője beszélt a rendezvény múltjáról, egy kis fotóstörténelemmel gazdagítva azt, illetve a díjazottakat ismertette. A Fotóművészeti Szemle már több évtizedes múltra tekint vissza, összetartja a fotósokat évről-évre, ezzel is aktívabbá téve a térséget.

„1969-ben Borsod megyeiek szerveztek egy kiállítást, és ehhez csatlakoztak a másik két északi megyének a fotográfusai, tulajdonképpen így jött létre az Észak-Magyarországi Fotóművészeti Szemle. Aminek az volt a célja, hogy összehozza a három északi megyében dolgozó fotográfusokat, azoknak bemutatkozási lehetőségeket biztosítson” - mondta Demeter Pál, a Heves Megyei Fotóklub vezetője.

A tárlat Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, és Nógrád vármegyék fotóklubjainak válogatott képanyagából állt össze. A kiállítás nem tematikus, sokféle kép megtekinthető, ez jelzi a fotográfiák sokszínűségét, továbbá az alkotók érdeklődési körét. A tárlaton láthatóak portrék, aktok, tájképek, valamint színes, illetve monokróm képek is. 38 fotográfus közel 500 képéből válogatta ki a bírálóbizottság az anyagot, majd a legjobb 80 került paravánra, amely nagy elismerés az alkotóknak. Kállai Lászlónak több képét is kiállították, így kollekció díjban részesült.

„Ha jól tudom, akkor ezen az Észak-Magyarországi Fotóművészeti Szemlén 7 képem került ki. Maga a témakör teljesen vegyes, vannak természetfotók és vannak olyanok, ami az ember hétköznapi pillanatait ábrázolják. Magam részéről nem vagyok elkötelezve egyetlen fotográfiai irányzat felé sem, minden olyan érdekel és nagy örömmel örökítem meg, ami már köztudottan történelmet képez” - fogalmazott Kállay László, a Heves Megyei Fotóklub tagja.

A kiállított műveket díjazták nagy-, és kollekció-díj, illetve színes és monokróm kategóriában. A megnyitó ünnepi részét követően közös teázásra hívták az érdeklődőket. A válogatott képanyag március 17-éig tekinthető meg a Digitális Erőműben.