Szórakozás és tudatosság
A film mellett a tudatos táplálkozás és a fenntarthatóság is előtérbe került a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark Gardrób csere-bere nevű eseményén.
Érdeklődéssel hallgatták a résztvevők dr. Kozupné Tóth Bianka előadását, aki a vegán életmódról osztott meg érdekes és hasznos információkat. A hölgy már több mint két éve híve a teljes értékű növényi étrendnek, és maga is több receptet állított már össze. Az NFÉ Gardrób csere-bere elnevezésű programján többféle, kenyérre kenhető krémet készített, amelyeket a jelenlévők meg is kóstoltak. Hercska Veronika is a vendégek közt volt, aki elsősorban az előadás miatt érkezett a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkba.
„Mindig is érdekelt az egészséges életmód és a különböző táplálkozási módszerek. Nagyon sokat ki is próbáltam már, és igazából nem találom az igazit, továbbá a súlyommal is problémák voltak. Ezért gondoltam, hogy most ez egy teljesen új irány. Eddig nem fordultam e felé sosem, és nem értem miért. Most azonban a kóstolók hatására, és Bianka hatására, nem is tudom, de megindító volt nagyon. Szóval lehet, hogy kipróbálom” - nyilatkozta Hercska Veronika.
A délután folyamán több különleges krém is készült. Ezek alapanyagai közt a tofu, a csicseriborsó, a vörös bab, a cékla, a paprika, a fokhagyma és még számos egyéb összetevő, illetve fűszerek is szerepeltek. Ám a vendégek azt is megtudhatták, hogyan lehet olaj nélkül főzni.
„Szerettem volna azt megmutatni, hogy mit kenünk a kenyérre, vagy mit teszünk a szendvicsbe, mert mindig jön az, hogy vegán vagy, akkor mit eszel, te csak brokkolit eszel? Kicsit meg akartam mutatni, hogy például vaj helyett is ez egy sokkal teljes értékűbb dolog, vagy választás lehet, és rettentően könnyű az elkészítése. Tehát célom volt az is, hogy lássák meg azt az emberek, hogy körülbelül két-három perc alatt fantasztikus kencét lehet készíteni” - mondta dr. Kozupné Tóth Bianka, előadó.
Az eseményen egy vegán tortát is megkóstolhattak a vendégek, amely szintén nagy tetszést aratott. Az NFÉ előterében azonban több női- és férfi ruhadarab is megtalálható volt, amelyet a résztvevők hoztak. Így a ruhatár frissítésére is lehetőség nyílt. A mai alkalom egy nyitó esemény volt, amelynek hamarosan folytatása következik.
„A következő állomásunk a minőségi csokoládéfogyasztásra hívja majd fel a figyelmet, és egy helyi csoki készítő mester fogja bemutatni ennek a rejtelmeit. Továbbá egy filmvetítéssel zárul majd az az este is ugyanúgy, mint a ma esténk” - emelte ki Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.
A szombati programon természetesen a film is előtérbe került, amelynek története kapcsolódott a nap témájához. Így a vendégek a Fantomszál című alkotást tekinthették meg. Az NFÉ következő, hasonló jellegű eseményén tehát a csokoládék világába kalauzolják majd el a vendégeket. Ennek időpontja október 14-e, délután öt óra.
![A Gardrób csere-bere nevű esemény résztvevői a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark előterében. A Gardrób csere-bere nevű esemény résztvevői a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark előterében.](https://www.ozd.hu/static/3967_s.jpg)
![A fenntarthatóság jegyében szervezett programon a ruhatár felfrissítésére is lehetőség nyílt. A fenntarthatóság jegyében szervezett programon a ruhatár felfrissítésére is lehetőség nyílt.](https://www.ozd.hu/static/3968_s.jpg)
![Dr. Kozupné Tóth Bianka a teljes értékű táplálkozásról osztott meg érdekes és hasznos információkat a résztvevőkkel. Dr. Kozupné Tóth Bianka a teljes értékű táplálkozásról osztott meg érdekes és hasznos információkat a résztvevőkkel.](https://www.ozd.hu/static/3969_s.jpg)
![Az előadás interaktív módon zajlott, így a résztvevők kérdezhettek és saját tapasztalataikat is megoszthatták. Az előadás interaktív módon zajlott, így a résztvevők kérdezhettek és saját tapasztalataikat is megoszthatták.](https://www.ozd.hu/static/3970_s.jpg)
![Az eseményt hirdető kivetítő az NFÉ előterében. Az eseményt hirdető kivetítő az NFÉ előterében.](https://www.ozd.hu/static/3971_s.jpg)
![Több férfi és női ruhadarab közül is válogathattak a vendégek. Több férfi és női ruhadarab közül is válogathattak a vendégek.](https://www.ozd.hu/static/3972_s.jpg)
![A programon különböző kenyérre kenhető krémek is készültek, amelyek alapanyagai közt volt a tofu, a csicseriborsó, a vörös bab és a cékla is. A programon különböző kenyérre kenhető krémek is készültek, amelyek alapanyagai közt volt a tofu, a csicseriborsó, a vörös bab és a cékla is.](https://www.ozd.hu/static/3973_s.jpg)
![Az érdeklődők az elkészített krémek receptjeiből is válogathattak. Az érdeklődők az elkészített krémek receptjeiből is válogathattak.](https://www.ozd.hu/static/3974_s.jpg)
![Az édesség sem maradt ki a fogások közül, így a vendégek a különleges vegán tortából is kóstolhattak. Az édesség sem maradt ki a fogások közül, így a vendégek a különleges vegán tortából is kóstolhattak.](https://www.ozd.hu/static/3975_s.jpg)
![Dr. Kozupné Tóth Bianka többféle, kenyérre kenhető krémet is elkészített a programon. Dr. Kozupné Tóth Bianka többféle, kenyérre kenhető krémet is elkészített a programon.](https://www.ozd.hu/static/3976_s.jpg)