„Attila cipő...cipő, ami nem egy kaptafára készül”
Kultúra
2024. jan. 23.

„Attila cipő...cipő, ami nem egy kaptafára készül”

Kovács Attila Prima Primissima díjas mestercipész lábbelijeiből nyílt kiállítás az ÓMÉK-Olvasóban. A tárlat az „Attila cipő...cipő, ami nem egy kaptafára készül” címet kapta.

A Szabad Szombat Táncegyüttes műsorával kezdődött el Kovács Attila Prima Primissima díjas mestercipész kiállításának ünnepélyes megnyitója. Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője köszöntötte a megjelenteket, majd egy rögtönzött beszélgetésbe kezdett a kézműves lábbelik készítőjével.

„A családomban én már harmadik generációs mester vagyok. Egész pici gyerekkorom óta tulajdonképpen a műhelyben nevelkedtem, rengeteg időt töltöttem el édesapám munkahelyén” - mondta Kovács Attila, mestercipész.

A beszélgetés során szót ejtettek a kezdetekről, egy németországi versenyről, ami meghatározta pályáját, valamint azokról a versenyekről is, ahol időről időre díjakat zsebel be egyedi ötleteinek, szépen kivitelezett cipőinek hála. Elmondta, már az első megmérettetésén dobogóra állhatott. Eleinte még sem akarta tovább vinni ezt az örökséget.

„Bármi, csak ez nem, és a végén mégis csak ez lettem, és ebben találtam meg önmagamat. Én mindenkinek azt kívánom, a gyermekeimnek is természetesen, hogy találják meg a saját útjukat” - ezekkel a gondolatokkal zárta a megnyitót a mestercipész.

A közönség nagyon élvezte a beszélgetést, de már alig várták, hogy a cipőket is láthassák. Az egyedi darabok elvarázsolták a közönséget.

„Nagyon tetszik, nagyon szépek, nagyon ötletesek. Gondolom, hogy sok munkával jár és rengeteg idővel, amit ráfordítanak. Gyönyörű” - hangsúlyozta Demesné Szabó Erzsébet.

Milyen eszközöket használ az alkotó? Miért nem adnak már ki nyikorgó hangot a cipők? Ezekre és sok más kérdésre is kerestük a választ. Az alkotóval készített hosszabb interjút az Ózdi Városi Televízió Kaleidoszkóp című magazinjának ma esti adásában tekinthetik meg.